La Vanguardia (Català-1ª edició)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 Paraules del parenostre primer que pronuncià Jesucrist. Facin com els nadons i com les sangoneres. 2 La ciutat california­na que destaca per damunt del sol. Llibertari. Faci avançar la barca musicalmen­t. 3 Part que fa vint-i-cinc per cent. Hi posin flors en homenatge.

4 La meitat de les aigües del Xúquer. Es carregava una llei abans de tenir una embòlia. Totes han perdut l’os.

5 Balcànic súbdit del mariscal Tito. Temps perdut en coses que no s’ho valen. 6 Curtedats de vista. Topa amb la manca d’oxigen. Preposició d’origen. 7 Còpula. Vehicles tot terreny. Beguda alcohòlica que prové de la poma. Cebes sense ce ni be.

8 L’absolució no resol res. Moixó. Peces teatrals còmiques molt higiènique­s. 9 Emet per antena. Escampem el formatge pel pa. Centúria. 10 Una mica curt de gambals, el llenyatair­e. Foguera de fugitiu. L’alça el capità victoriós i l’embriac repatani. 11 Comencem a elucubrar. Transgredi­da, segons el codi moral cristià. Virus sense cap ni peus. 12 Vidriol. Esmolades com les paraules d’un bon comediant aficionat a l’excursioni­sme.

13 Càrrec que t’acompanya fins a la tomba. En un cert sentit, el descendent. 14 Companys sentimenta­ls amb X. Afectat a menjar sopes, potser per pensar-se-les totes.

VERTICALS

1 Procedimen­t sobrenatur­al que transforma totes les matèries en or. Jungla que al nostre país és circumscri­pció comarcal. 2 Cridi el príncep blau abans d’alliberar-se de la seva disfressa de gripau. Brots baixos dels ceps i altres plantes.

3 As. Manera de parlar peculiar d’un col·lectiu amb trets molt distintius. Encalci la cuinera. 4 Pot ser negre o morta. Escollida. L’home que el duu a l’esquena resulta molt inquietant.

5 Allargamen­t d’una síl·laba breu que, en principi, no es produeix en un context d’èxtasi. Crit de queixa molt actual. En tenen els pinzells i els ratolins. 6 Arbres considerab­les. Vingué de gust. 7 Bo. Estacions de servei al bell mig dels deserts. Palmeretes. 8 Bàlsam obtingut de l’arbre homònim. El posa al forn i el torra una mica. Casanova bioquímic del campió. 9 Xerri en una llengua. Impacienta­da. Fòsfor. 10 El primer de tots. Terreny rost. El festí porcí.

11 Comença a creure. Cua sense cap. Tres d’en Perec. Finestra que ens permet clissar el món. 12 Ens permeten veure-hi millor o demostren que no hem dormit. Relatiu a l’os del cap que encaixa en el frontal. 13 Copiades per mímesi. L’adverteix per endavant. 14 Pupil·les. Provocar.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain