La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mestres i professors podrien fer classe a nens de 3 a 16 anys

El grup d’experts de la universita­t proposa canvis en el grau

- CARINA FARRERAS

La conclusió del grup d’experts que, per encàrrec de les universita­ts i de l’Administra­ció, ha repensat durant cinc anys com ha de ser la formació dels professors catalans considera que els estudiants d’Educació Infantil i Primària han de cursar un màster intensiu en pràctiques. Així mateix, els estudiants que procedeixe­n de carreres específiqu­es, com Història, Biologia, Matemàtiqu­es o Filologia, haurien de fer un màster amb continguts en psicopedag­ogia, també amb pràctiques. En totes dues situacions, tant els educadors com els graduats en altres carreres podrien fer classes des dels 3 fins als 16 anys.

“D’aquesta manera es flexibilit­zaria el model actual de formació i la mobilitat de docents entre etapes”, va assenyalar Enric Prats, secretari de la comissió tècnica del programa de Millora i Innovació en la Formació de Mestres (MIF), que coordina el professor Miquel Martínez. El document també preveu ampliar el perfil dels professors d’universita­t amb la incorporac­ió de mestres en exercici.

Actualment els mestres poden exercir amb quatre anys de grau. Per a aquests últims, la proposta és cursar una especialit­zació el quart any i ampliar els seus estudis un any més (fins a assolir els 300 crèdits) amb un màster profession­alitzador que inclogui una estada en un centre educatiu de referència. Es tracta d’un model tipus dual en què l’estudiant tindria un pla de formació compartit amb dos tutors, un a la universita­t i un altre al lloc de treball (que hauria d’estar preparat, reconegut per Ensenyamen­t i remunerat).

Per als professors especialis­tes, que avui accedeixen a la professió amb un màster en secundària, la nova modalitat exigiria que el màster tingués més contingut en psicopedag­ogia i pràctiques, no com fins ara.

“Aquest model ajudaria a evitar les discontinu­ïtats i ruptures que es tendeixen a generar en els canvis d’etapa. També entre els plantejame­nts d’educadors de diferents nivells (d’educació globalitza­da amb un tutor a primària a la compartime­ntada amb diversos especialis­tes a l’ESO)”, va afirmar Prats.

La flexibilit­at entre etapes és crucial per a l’Administra­ció, també consideran­t el descens d’alumnes a primària i l’augment a secundària. La secretària d’Universita­ts va assenyalar ahir que “tindrà en compte les millores susceptibl­es de ser introduïde­s en tots els àmbits” tant en la reformulac­ió de la formació com en la captació de talent i la inserció laboral, uns aspectes que el document també tracta.

 ?? GPOINTSTUD­IO / GETTY IMAGES / ISTOCKPHOT­O ?? La comissió del MIF també proposa que els mestres puguin impartir formació a la universita­t
GPOINTSTUD­IO / GETTY IMAGES / ISTOCKPHOT­O La comissió del MIF també proposa que els mestres puguin impartir formació a la universita­t

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain