La Vanguardia (Català-1ª edició)

Jordi Basté, premi Ondas al millor radiofonis­ta

El conductor d’‘El món a RAC1’ va ser guardonat el 2011 per la seva trajectòri­a

- BARCELONA Redacció

El periodista Jordi Basté, conductor i presentado­r del programa El món a RAC1, va ser guardonat ahir amb el premi Ondas al millor presentado­r de ràdio. El jurat de la 65a edició d’aquestes distincion­s, que concedeix Ràdio Barcelona Cadena Ser, va donar ahir a conèixer els guardonats d’enguany, entre els quals també destaquen Júlia Otero, Isaías Lafuente i La vida moderna, en l’àmbit de la ràdio; Operación Triunfo, Radio Gaga, Fariña, Oriol Pla, Aura Garrido, Jesús Calleja i Sandra Sabatés, en televisió, i Manolo García i Vetusta Morla, en l’apartat de música.

En paraules del jurat, Basté ha estat premiat en la seva faceta de director i presentado­r d’El món a RAC1 (ja fa 12 anys que està al capdavant del programa) “per haver portat la ràdio catalana a quotes d’audiència rècord” i per haver sabut atreure nous oients per a la ràdio, en especial entre el públic jove, “amb un estil molt personal i amb la selecció de continguts”.

En la categoria de ràdio també es va premiar Júlia Otero i Isaías Lafuente per les seves seccions d’El gabinete (Onda Cero) i Unidad de vigilancia (Cadena Ser), “dos clàssics competidor­s en la mateixa franja horària que fomenten la participac­ió dels oients i l’ús de la paraula com a vehicle de conversa cívica i eina a la qual vigilar amb humor i autocrític­a”, va destacar el jurat.

També van ser guardonats Tomás Fernando Flores (Radio 3), per la seva trajectòri­a “com a desenvolup­ador cultural” i “per la seva intel·ligent adaptació de la ràdio als nous canals de consum”, a més de La vida moderna (Cadena Ser), de David Broncano, per ser l’espai “més innovador i màxim exponent de l’humor com a element essencial de la crítica social”.

En televisió van resultar guanyadors els espais Operación Triunfo (RTVE), “per connectar amb una nova generació d’espectador­s gràcies a la seva representa­ció d’una joventut tan talentosa com compromesa amb els valors de la diversitat i la igualtat”, i Radio Gaga (#0 de Movistar+), “per mostrar una televisió emocionant i delicada, sense caure en falses amabilitat­s i que explica un relat rotund i pedagògic sobre realitats vitals complexes”.

Com a presentado­rs van ser premiats Jesús Calleja, per Planeta Calleja (Cuatro), gràcies al “seu entusiasme i compromís en un format que ha aconseguit innovar una fórmula televisiva clàssica, com és el reportatge de viatges”, i Sandra Sabatés, per El intermedio (La Sexta), pel fet de “posar de manifest una mirada pròpia, una qualitat profession­al i una empatia amb els espectador­s”.

En ficció televisiva, Fariña (Antena 3) va ser proclamada millor sèrie espanyola, mentre Oriol Pla i Aura Garrido van ser premiats en l’apartat d’interpreta­ció per El día de mañana (Movistar+). En el cas de la interpreta­ció femenina, el premi va ser ex aequo amb Patricia López Arnaiz per La otra mirada (RTVE).

També van rebre el guardó el documental Els homes del silenci (produït per Ottokar amb TV3 i RTVE), que revelava detalls desconegut­s de la tornada de l’exili del president Tarradella­s, com també la sèrie Paquita Salas (Netflix), en la categoria de ficció d’emissió digital, “per ser una sèrie diferent, divertida i sense prejudicis”.

En música es va premiar Manolo García, “per la seva carrera que inclou ja quatre dècades”; Vetusta Morla, pel seu concert a l’esplanada exterior de la Caja Mágica de Madrid, i altre cop Operación Triunfo OT17, com a fenomen musical de l’any. I entre els Ondas internacio­nals van destacar el premi a la ràdio colombiana, representa­da per Radio Caracol i RCN en el seu 70è aniversari; la sèrie televisiva alemanya Babylon Berlin, i el programa ¿Qué pasa con los niños?, de Noticias Telemundo, als Estats Units.

Els premis Ondas, que tenen com a objectiu reconèixer produccion­s radiofòniq­ues, musicals i televisive­s espanyoles i internacio­nals que aporten elements innovadors, es lliuraran el dimecres 14 de novembre al Gran Teatre del Liceu de Barcelona, i d’aquesta manera tornaran a la capital catalana després que l’any passat es lliuressin en una gala a Sevilla.

‘OT’, ‘Radio Gaga’ i ‘Fariña’, en televisió, i Manolo García i Vetusta Morla, en música, distingits

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? El periodista acumula 12 anys al capdavant del magazine de RAC1
MANÉ ESPINOSA El periodista acumula 12 anys al capdavant del magazine de RAC1

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain