La Vanguardia (Català-1ª edició)

Casado qüestiona el pressupost de Sánchez davant Merkel

oeEl líder del PP demana a la cancellera el mateix grau d’exigència que amb Rajoy oeMalestar al PSOE per la negociació d’Iglesias i Junqueras

- JUAN CARLOS MERINO PEDRO VALLÍN Madrid TONI BATLLORI

La visita de Pablo Iglesias demà divendres a la presó de Lledoners per negociar amb Oriol Junqueras el suport d’ERC, imprescind­ible perquè vegin la llum uns nous pressupost­os generals de l’Estat, assorteix el PP i Ciutadans d’abundant munició contra Pedro Sánchez. Ara bé, també causa un notable malestar intern i una gran incomodita­t entre dirigents del PSOE i càrrecs del Govern socialista.

Els líders del PP i de Ciutadans, Pablo Casado i Albert Rivera, van aprofitar ahir aquesta qüestió per envestir el president del Govern durant la sessió de control del Congrés. Així, Casado li va retreure a Sánchez que “el Govern envia Iglesias a negociar amb un pres colpista”, mentre que Rivera li va criticar igualment que “Iglesias se n’ha d’anar a una presó a negociar els pressupost­os en el seu nom, amb els que han donat un cop a la democràcia, per continuar un quartet d’hora més a la Moncloa”.

Tanmateix, l’anunci d’Iglesias que visitarà Junqueras a la presó per negociar els pressupost­os de Sánchez no va ser un plat del gust ni del Govern ni del PSOE. “Grinyola, sí”, admeten membres de l’Executiu. “És difícil d’encaixar, sí”, asseguren dirigents del PSOE. “Això té molt mala lectura en determinat­s àmbits i territoris del PSOE”, adverteix un dirigent autonòmic socialista. I d’altres repliquen que ni Iglesias és el portaveu del Govern o del PSOE ni la presó de Lledoners es pot convertir en un “annex” del Congrés dels Diputats, que consideren que és l’escenari on s’han de negociar uns pressupost­os generals de l’Estat.

I al Govern i al PSOE atribueixe­n aquesta incòmoda cita a l’ànsia de “sobreactua­ció” del líder d’Units Podem: “Contraposa­r la seriositat de la negociació per part del Govern central a l’efectisme i la sobreactua­ció d’Iglesias és difícil”, lamenten. “Iglesias s’està extralimit­ant clarament”, critica un altre dirigent territoria­l del PSOE. “Amb la seva escenifica­ció excessiva vol posar en evidència que aquests són, fonamental­ment, els seus pressupost­os, perquè sembli que Podem va arrossegar el Govern i va imposar les seves mesures, quan va ser al revés”, afegeix. “Iglesias té necessitat de sobreactua­r”, corroboren altres fonts de la Moncloa. “Però hem estat nosaltres els que hem portat Podem a la socialdemo­cràcia, i no el PSOE el que ha estat arrossegat al seu terreny”, adverteixe­n càrrecs socialiste­s. Tots donen per fet, sens dubte, que la visita d’Iglesias a Junqueras “no va ser un encàrrec” de Sánchez.

El ministre Josep Borrell va indicar, en tot cas, que Iglesias “no parlarà dels pressupost­os en nom del Govern”. Amb tot, dirigents del PSOE també adverteixe­n que Sánchez “hauria d’haver previst” aquesta necessitat que atribueixe­n al líder de Podem de voler penjar-se la medalla de l’acord pressupost­ari que va segellar dijous passat a la Moncloa. Un acord que, segons continuen ressaltant amb sorpresa alguns quadres socialiste­s, portava impresos els logos del Govern i del grup parlamenta­ri d’Units Podem. Una “equiparaci­ó” entre l’Executiu i la formació lila que consideren “desproporc­ionada”.

Malgrat el malestar intern per la visita d’Iglesias a Junqueras, molts dins del PSOE van optar per no fer pública cap crítica. Segons van al·legar, per lleialtat i per responsabi­litat amb el Govern socialista. “Prou difícil està ja la cosa”, van justificar de cara a una negociació pressupost­ària molt complicada, davant les exigències d’ERC i el PDECat perquè el Govern mogui fitxa en favor dels líders independen­tistes a la presó i el dret d’autodeterm­inació de Catalunya.

Alguns presidents autonòmics del PSOE, però, ja veuen com apareixen en l’horitzó les eleccions del pròxim mes de maig, en què hauran d’esforçar-se per revalidar el càrrec. I temen la factura electoral que els pugui passar als seus territoris la necessitat que Sánchez té dels vots dels partits independen­tistes catalans per tirar endavant els seus pressupost­os. I la primera que s’enfrontarà a la reelecció a les urnes, ja el 2 de desembre, serà la presidenta de la Junta d’Andalusia.

Així, ahir Susana Díaz sí que va criticar públicamen­t la “sobreactua­ció permanent” de Pablo Iglesias. I la va atribuir al “pecat original” que, a parer seu, porta el líder d’Units Podem, després d’haver fet “inútil” el vot que li van donar els ciutadans a les últimes eleccions generals. Iglesias, segons va ironitzar Díaz, va passar del sorpasso i de votar contra la investidur­a de Sánchez “a voler aparèixer com si fos un vicepresid­ent a l’ombra”. “Fins i tot ha arribat a puntualitz­ar que ell no parla en nom del Govern!”, li va etzibar la presidenta de la Junta d’Andalusia.

Amb les eleccions a tocar, Díaz també va criticar durament els dirigents independen­tistes. Els va acusar de trobar-se enmig de “la crispació i l’enfrontame­nt, en una escalada cada dia pitjor”.

Tot i això, i malgrat la coincidènc­ia d’aquesta visita a Oriol

La visita del cap de Podem a Lledoners “és molt difícil d’encaixar”, subratllen els socialiste­s Díaz critica que el líder lila vulgui semblar el “vicepresid­ent del Govern a l’ombra”

Junqueras amb la negociació de l’acord pressupost­ari, el cert és que Pablo Iglesias la tenia prevista des dels primers dies de l’estiu, quan va haver de suspendre tota la seva agenda pel naixement prematur dels seus fills. De fet, va ser el mateix Oriol Junqueras qui es va interessar per la trobada amb el líder d’Units Podem, i no pas al revés. Iglesias, que reiteradam­ent denuncia com a irregular l’empresonam­ent dels polítics i líders socials catalans i el seu processame­nt per un delicte de rebel·lió, a finals de juny va visitar a la presó el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i aquell dia va mantenir una breu trobada amb l’expresiden­t de l’ANC, Jordi Sànchez. La seva intenció, ja llavors, era fixar una trobada amb Oriol Junqueras, però el part prematur que va tenir Irene Montero pocs dies després va obligar-los a tots dos a suspendre la seva agenda pública.

En tot cas, el calendari mana, i la visita d’Iglesias a Junqueras, de la qual el líder de Podem va informar la setmana passada tant el portaveu dels republican­s al Congrés, Joan Tardà, com el president del Govern, Pedro Sánchez, ara ve marcada pel contingut de l’acord pressupost­ari del Govern i Units Podem, un document en què no hi ha cap marca del PSOE perquè el grup parlamenta­ri socialista no va participar ni en les negociacio­ns, que va assumir directamen­t el Gabinet de Sánchez, ni en la redacció final.

En la formació lila assumeixen almenys la paternitat del document en un 50%, i per això Iglesias anirà a defensar-lo davant Oriol Junqueras divendres a Lledoners. Els vots d’ERC no només són indispensa­bles per a l’aprovació dels pressupost­os, sinó que poden condiciona­r la posició del PDECat, un grup del qual es necessita si més no l’abstenció per l’èxit d’aquests comptes.

Amb tot, els pressupost­os del 2019 no coparan l’agenda de la trobada Iglesias-Junqueras, que també abordarà les perspectiv­es del conflicte polític català, les possibilit­ats de diàleg que obre el canvi de govern a la Moncloa i, esclar, la situació processal tant dels Jordis com dels exmembres del Govern a qui el jutge del Suprem Pablo Llarena manté en presó provisiona­l.

Malgrat que la trobada va ser acordada fa mesos per les direccions de Podem i d’ERC, ahir, des de les files republican­es, amb un cert ressentime­nt, es demanava als liles que s’esforcessi­n amb la mateixa tenacitat davant la Moncloa per resoldre la situació dels polítics empresonat­s.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? El líder de Podem, Pablo Iglesias, ahir durant la sessió de control al Govern al Congrés
EMILIA GUTIÉRREZ El líder de Podem, Pablo Iglesias, ahir durant la sessió de control al Govern al Congrés
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain