La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un estudiant fa una matança en un institut de Crimea

L’assassí es va suïcidar després de matar 19 persones amb una bomba i un rifle

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Les matances massives en centres educatius ja no són exclusiva dels EUA. Ahir un estudiant de 18 anys va entrar armat amb una bomba i un rifle a l’Institut Politècnic de Kertx, a Crimea (annexionad­a a Rússia), i va començar a disparar indiscrimi­nada mental es persones que hi havia en aquells moments als passadisso­s. Segons les autoritats, el jove es va suïcidar quan va arribar la policia.

La matança de Columbine, el 1999, és la referència per als tirotejos en centres d’educació fins i tot a Rússia. Fins ahir, quan Vladislav Rosliakov, de 18 anys, va entrar al seu institut amb una bomba i un rifle. Va matar tothom que va trobar i després es va suïcidar. Ja no ens haurem de fixar només en el que passa als Estats Units (des de Columbine fins a les matances de Sandy Hook i Parkland, la més recent), perquè el mal causat ahir és semblant.

Rosliakov va entrar armat poc després de les 11.30 h del matí a l’Institut Politècnic de Kertx, la ciutat des d’on un nou pont de 19 quilòmetre­s uneix la península de Crimea a Rússia. Moscou es va annexionar Crimea el 2014, una decisió no reconeguda pels països occidental­s, que continuen consideran­t-la part d’Ucraïna.

Camuflat entre els seus companys en el canvi de la segona i la tercera classes, anava armat i duia una bomba casolana. Va pujar al segon pis i va començar a disparar al passadís contra tot el que estava a la vista. En sentir els trets, un vigilant va donar la veu d’alarma.

“Vaig mirar des d’una classe i allà hi havia un noi amb una arma que disparava a tothom. Em vaig amagar perquè no em sentís”, va explicar un dels alumnes al diari Komsomólsk­aia Pravda. L’atacant va baixar després al primer pis i va fer esclatar la bomba al menjador. “Als deu minuts van arribar policies amb fusells d’assalt. El que li va passar al tirador, no ho sé. Quan els policies van començar a evacuar alumnes i estudiants, jo també vaig sortir. Al lloc on hi va haver l’explosió les finestres estaven trencades i a terra hi havia els cossos dels morts. Totes les parets estaven carbonitza­des”.

Un dels alumnes que van fugir quan es va sentir l’explosió va explicar a l’emissora de ràdio Kommersant­FM que va veure una persona amb roba de camuflatge al costat d’un dels pavellons del centre. No la va reconèixer i tampoc no va saber dir si actuava sol, extrem que la policia haurà d’esbrinar. Altres alumnes que sí que coneixien Rosliakov, citats pel portal Meduza, el descriuen com un alumne que odiava els professors i obsessiona­t amb els assassins en sèrie.

Com a resultat de la tragèdia van morir 19 persones, tant alumnes com treballado­rs. El nombre de ferits no s’havia concretat ahir amb seguretat. Les autoritats en comptabili­tzaven una cinquanten­a, segons el primer ministre de la República de Crimea, Serguei Aksiónov. Fonts de l’agència Tass a la policia suggerien que el nombre d’afectats supera els 70.

Fins que les càmeres de vigilància no van descobrir Rosliakov, els investigad­ors es van plantejar una explosió de gas o un atemptat terrorista com a causa de la tragèdia. “S’ha establert la identitat d’un jove que va arribar a l’institut just abans de l’incident i que, segons els enregistra­ments de vídeo, portava una arma”, va explicar la Fiscalia. “Va resultar ser l’estudiant de quart curs Vladislav Rosliakov, de 18 anys. El seu cos amb ferides de bala es va trobar en una de les instal·lacions de l’institut. La investigac­ió suposa que va disparar contra els que hi havia a l’institut i després va cometre suïcidi”. Rosliakov estudiava a l’institut des del 2015.

La tragèdia hauria estat més greu si els alumnes no s’haguessin escapat per les finestres trencant les reixes i els vidres, per on treien els ferits.

La matança de Kertx ha obert seriosos interrogan­ts. El primer: si hi ha prou seguretat a les escoles i els instituts. El segon és com l’atacant podia tenir una arma. Rosliakov va rebre aquest mateix mes permís per a armes de caça i podria haver comprat el seu fusell de forma legal. “Una persona així no pot tenir permís d’armes, encara que siguin de caça”, va dir la comissiona­da per als drets del nen a Crimea, Irina Kliúieva.

A Columbine hi va haver 15 víctimes mortals. Dissortada­ment, aquella matança ja no impression­a tant. El director de l’institut de Kertx ho va comparar amb Beslan, on el 2004 un grup de terroriste­s islamistes va segrestar una escola. La crisi va acabar amb 334 morts, inclosos 186 nens.

La tragèdia obre interrogan­ts sobre la seguretat a les escoles i els permisos d’armes

 ?? HANDOUT / REUTERS ?? Desplegame­nt de forces de l’ordre a l’exterior de l’institut de Kertx on va tenir lloc l’atac
HANDOUT / REUTERS Desplegame­nt de forces de l’ordre a l’exterior de l’institut de Kertx on va tenir lloc l’atac

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain