La Vanguardia (Català-1ª edició)

Agustí Colomines

El president recuperarà la via unilateral si no hi ha solució Torra demana mediació internacio­nal a Catalunya

- JOSEP GISBERT Barcelona

PROMOTOR DE LA CRIDA NACIONAL

Agustí Colomines, exdirector de l’Escola d’Administra­ció Pública de Catalunya i de la Fundació CatDem, i ara promotor de la Crida Nacional, que lidera Carles Puigdemont, considera que amb “morts” arribaria abans la independèn­cia.

“Una mediació internacio­nal per trobar una solució política a la situació actual de Catalunya és urgent”, va defensar ahir el president de la Generalita­t, Quim Torra, en una conferènci­a –“Una mediació internacio­nal per a Catalunya?”– que va pronunciar a la Universita­t de Ginebra, organitzad­a pel Global Studies Institute. El cap del Govern català va justificar la seva petició formal adduint que el Govern espanyol s’està negant reiteradam­ent a asseure’s en una taula per trobar una sortida negociada a la demanda d’independèn­cia de Catalunya i, tot i que no la va dirigir a ningú en concret –ni a cap país ni a cap organisme internacio­nal–, sí que va invocar la tradició democràtic­a de Suïssa perquè ajudi a “pressionar” en aquest sentit. Una mediació, en fi, per forçar el Govern espanyol a negociar un referèndum.

I és que per Torra la “solució més neta i ràpida” seria, efectivame­nt, un referèndum a l’estil del que es va pactar a Escòcia”, però davant la impossibil­itat d’acordar-lo abans amb Mariano Rajoy i ara amb Pedro Sánchez no va tornar a descartar la via unilateral per exercir l’autodeterm­inació veient l’“immobilism­e de l’Estat”. En aquest sentit, va advertir que sense una solució a la causa catalana la situació corre perill d’empitjorar, perquè el conflicte entre les dues parts s’enquistarà, i va alertar que, en cas de ser així, la “inestabili­tat política” es mantindrà a Catalunya, però també a Espanya, i “no és bona per a ningú”. I va considerar fins i tot que podria arribar a “posar en joc la qualitat democràtic­a d’Europa”. “Però si Catalunya no aconseguei­x una solució a Espanya, continuarà endavant per exercir el dret d’autodeterm­inació sense el consentime­nt de Madrid”, va sentenciar.

El president de la Generalita­t va fer una intervenci­ó molt contundent en contra de l’actitud d’un Estat espanyol “autoritari” respecte a Catalunya i va utilitzar un llenguatge especialme­nt dur per denunciar la “vulneració de drets” que hi ha a Espanya, comparar el líder del PSOE amb l’expresiden­t del PP, qualificar d’“inquisició” la justícia o definir el rei Felip VI com un “hooligan amb corona”. Un cap del Govern que abans de la conferènci­a va aprofitar per reunir-se amb la secretària general d’ERC, Marta Rovira –que viu a Ginebra–, i anunciar que dilluns que ve es trobarà amb Carles Puigdemont a Waterloo.

El seu predecesso­r en el càrrec, precisamen­t, es mostra disposat, mentrestan­t, a negociar un referèndum amb el Govern espanyol sobre el futur de Catalunya a condició que es faci “en un pla d’igualtat i sense presos”. “Les condicions per a una veritable negociació, per a un veritable diàleg, han de ser en pla d’igualtat, i no és acceptable que hi hagi gent a la presó i que tractin els líders independen­tistes com a criminals”, segons defensa en una entrevista al canal Euronews feta per l’exeurodipu­tat ecologista Daniel Cohn-Bendit i que s’emet demà.

Puigdemont respon amb un “depèn del contingut” a la pregunta de si acceptaria un referèndum de redefinici­ó de l’autonomia i amb un “no hi ha res a sobre la taula” a l’interrogan­t de si participar­ia en una negociació per a un nou estatut. “Aniríem a la trobada, però també hem de reivindica­r la nostra posició”, precisa, tot i que subratlla que “el que ha d’estar a sobre de la taula és que la decisió pertany als ciutadans de Catalunya”.

Puigdemont està disposat a negociar un referèndum “en pla d’igualtat i sense presos”

 ??  ??
 ?? MARTIAL TREZZINI / EFE ?? Quim Torra durant la conferènci­a que va pronunciar ahir a la Universita­t de Ginebra
MARTIAL TREZZINI / EFE Quim Torra durant la conferènci­a que va pronunciar ahir a la Universita­t de Ginebra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain