La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una bomba de rellotgeri­a

- Màrius Carol DIRECTOR

DARIO Fo va escriure Mort accidental d’un anarquista, una farsa demolidora a tall de comèdia negra, en què un jutge investiga la defenestra­ció d’un detingut a la comissaria. Un boig igualment arrestat sent una conversa en la qual s’anuncia l’arribada del magistrat i es fa passar per ell. En un moment de l’obra, aquest personatge esbojarrat li diu al comissari: “Hi ha una vella dita anglesa: ‘L’amo atia els mastins contra els pagesos... si els pagesos es queixen al rei, l’amo, per fer-se perdonar, mata els animals’”.

M’ha vingut a la memòria aquesta obra estrenada el 1970, i que durant la transició política espanyola va ser molt representa­da, mentre llegia les cròniques sobre l’assassinat del reporter i articulist­a saudita Jamal Khashoggi, presumptam­ent perpetrat al consolat saudita a Istanbul. Un crim horrible, que assenyala directamen­t a les autoritats d’aquest regne i que atès l’escàndol internacio­nal, les investigac­ions periodísti­ques i la certesa que els fets van ser gravats, s’intenta carregar a funcionari­s que haurien interrogat Khashoggi i s’haurien excedit, com si ningú per sobre no hagués donat l’ordre. L’hereu del tron de l’Aràbia Saudita, Muhammad bin Salman, va rebre aquesta setmana a Riad Mike Pompeo, secretari d’Estat dels EUA, que, en un intent d’exculpar-lo de qualsevol responsabi­litat, va acordar una investigac­ió que faciliti respostes. Trump vol salvar el seu aliat d’un crim brutal –pel que sembla el periodista va ser trossejat amb una serra elèctrica per un forense que acompanyav­a els torturador­s– que s’ha convertit en una bomba de rellotgeri­a per a un país que aparentmen­t intentava modernitza­r-se.

L’assassinat del periodista és la pitjor publicitat per a un Estat que ha fet dels seus diners i el seu petroli l’argument perquè Occident miri cap a una altra banda quan el seu nom s’associa a conductes inadmissib­les o decididame­nt sinistres. Aquest cop no li sortirà de franc.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain