La Vanguardia (Català-1ª edició)

Acord entre cultures

Ministre i consellera desencalle­n els projectes pendents de bibliotequ­es i arxius

- Madrid

No deixa de causar sorpresa, en aquests temps de convulsió política al voltant de qüestions identitàri­es, que la consellera Laura Borràs i el ministre José Guirao hagin aconseguit posarse d’acord tant en matèria d’inversions com en la restitució dels sempre conflictiu­s papers de Salamanca.

El diàleg per la Cultura va propiciar ahir una sintonia insòlita entre Barcelona i Madrid. La consellera Laura Borràs i el ministre José Guirao es van posar d’acord “en tot” –en expressió de Guirao– per desbloquej­ar el que el Govern considera grans i petits “greuges” en la matèria, tant en qüestió d’inversions pendents en bibliotequ­es, museus i arxius, com en contencios­os de gran calat polític com els papers de Salamanca. Sobre aquesta vidriosa i vella qüestió, els dos interlocut­ors van quedar de reunir-se aquest novembre en la comissió mixta prevista en la llei de Memòria Històrica del 2005 per “culminar” la restitució d’aquests documents en funció del que estableix la lletra d’aquesta normativa. La comissió esmentada no es reunia fins ara simplement per raons polítiques, va dir el ministre amb referència a l’embús d’aquest i altres temes durant el mandat del PP.

“Surto d’aquesta reunió pensant que al capdavant del ministeri hi ha una persona raonable per la sensibilit­at que té a l’hora de resoldre les qüestions. I la meva valoració és per això positiva, esclar”, va dir Borràs en la roda de premsa conjunta després d’una llarga reunió en què van participar directors generals i tècnics de totes dues parts per analitzar els temes per seccions. Ara bé, va matisar la consellera, “res” de que s’ha tractat no és aliè a una mera “normalitza­ció del que era anormal” per falta de voluntat dels anteriors responsabl­es de Cultura a Madrid.

Un dels punts estrella abordats en aquesta primera trobada oficial entre Guirao i Borràs, que ja s’havien reunit de manera informal, va ser el de la Biblioteca Provincial de Barcelona. La consellera i el ministre es van donar de termini fins al desembre per tancar el “nou programa” per a la instal·lació, i van pactar que al llarg de l’any vinent es demolirà l’edifici que hi ha al solar on s’aixecarà l’immoble. També el 2019 s’elaborarà un nou projecte d’acord amb les necessitat­s actuals –perquè el que es va elaborar fa anys està “desfasat”–, de manera que el 2020 comenci la construcci­ó.

La biblioteca estatal a la capital catalana, l’única província d’Espanya on no n’hi ha, és la inversió més forta de les que a Catalunya depenen de l’Estat: uns 30 milions d’euros, la majoria per invertir-los entre el 2020 i el 2022 com a exercicis en què es materialit­zarà l’edificació.

Altres desbloquej­os pactats en la reunió són els que correspone­n al Museu Arqueològi­c de Tarragona, que requereix una inversió de “gairebé 4 milions”; la necròpoli paleocrist­iana de Tarragona, les obres de la qual “es contractar­an el 2018”; l’Arxiu Municipal Girona, pendent però d’un alliberame­nt de parcel·les per part de l’Ajuntament; l’Arxiu Històric Provincial de Tarragona, que necessita una ampliació, per a la concreció de la qual el ministre farà una visita a la ciutat; o l’Arxiu Històric Provincial de Barcelona, sobre el qual s’ha de començar a determinar la mena de centre pel qual s’opta i a quin lloc.

La conselleri­a i el ministeri també coincideix­en a donar curs al projecte per ampliar el Macba, supeditat a la resolució de problemes que depenen de l’Ajuntament. A més, Guirao i Borràs es van comprometr­e a desencalla­r els ajuts dels seus departamen­ts en institucio­ns com el mateix Macba, el MNAC, el Liceu, el Mercat de les Flors o les fundacions Tàpies i Miró, totes unes entitats en què el ministeri s’ha de posar al dia” –va assumir Guirao– per reparar el desfasamen­t a causa de la falta de dotacions en anys precedents.

Tot i que bona part de l’èxit dels acords d’ahir depèn de l’aprovació dels pressupost­os per a l’any que ve, el ministre va destacar la total sintonia amb Borràs respecte al sentit dels projectes, “que és l’important”, va dir. El clima de la trobada no va poder ser més bo, ateses les circumstàn­cies.

Ministre i consellera van pactar un calendari per desbloquej­ar la Biblioteca Provincial de Barcelona

 ?? VICTOR LERENA / EFE ?? Guirao i Borràs, ella amb una papallona i una xapa per la llibertat dels “presos polítics”, abans de reunir-se
VICTOR LERENA / EFE Guirao i Borràs, ella amb una papallona i una xapa per la llibertat dels “presos polítics”, abans de reunir-se

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain