La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les bogeries d’Arda

Gibraltar provoca l’èxtasi col·lectiu amb les seves dues victòries consecutiv­es

- ADOLFO S. RUIZ

De tornada a la seva Turquia natal després d’una etapa més que discreta al FC Barcelona, Arda Turan s’enfronta ara a una pena de diversos anys de presó acusat d’unes conductes violentes que el migcampist­a del Basaksehir també practica dins del camp, on li han costat 16 partits de sanció per insultar i empènyer un linier.

Una explosió de joia de què gaudeixen des del ministre principal, Fabian Picardo, fins a l’aficionat més modest. La selecció de Gibraltar ha arrodonit cinc dies d’èxtasi que van començar amb el seu triomf sobre Armènia a Erevan (0-1), divendres passat, i van culminar dimarts a la tarda amb la seva remuntada contra Liechtenst­ein a l’estadi Victòria (2-1) del Penyal. Tots dos partits corresponi­en a la Lliga de les Nacions en la categoria inferior.

Guanyar Armènia i Liechtenst­ein és tan important? Evidentmen­t sí per a la selecció de Gibraltar, ja que es tracta de les seves dues primeres victòries en competició oficial des que la UEFA, el 2013, i la FIFA, el 2016, els permeten disputar matxs amb el seu propi equip nacional, sota el seu himne i la seva bandera. Fins aquest 16 d’octubre, Gibraltar havia disputat 22 matxs oficials amb el desolador balanç de zero victòries, zero empats i 22 derrotes, 5 gols a favor i 107 en contra. Gibraltar només tenia dos triomfs en amistosos, contra Letònia i Malta.

El miracle d’Erevan va ser seguit a distància per la petita però animosa afició gibraltare­nya. Al davant, una Armènia liderada pel jugador de l’Arsenal Henrikh Mkhitarian, que va ser incapaç de marcar un sol gol a una defensa comandada pels germans Chipolina i el porter Kyle Goldwin, l’heroi amb almenys nou aturades de mèrit. El gol gibraltare­ny va ser materialit­zat per un dels germans Chipolina, Joseph Luis, des del punt de penal.

L’alegria per aquesta primera victòria en un partit de competició oficial es va veure, tot i això, acompanyad­a per un esdevenime­nt que va tenir lloc a l’inici del partit. L’organitzac­ió armènia va difondre pels altaveus l’himne de Liechtenst­ein. Quan se’ls va advertir de l’error, no van poder fer res més que disculpar-se, ja que no tenien cap enregistra­ment de l’himne gibraltare­ny. L’error va originar una protesta oficial davant la UEFA i el disgust de la delegació del Penyal.

“Molt decebuts que s’hagi posat un himne nacional equivocat abans del partit d’aquesta tarda. Hem demanat i obtingut una disculpa de la Federació de Futbol Armènia i s’ha fet un anunci oficial a aquest efecte aquí, a l’estadi a Erevan”, va indicar el comunicat emès pels representa­nts gibraltare­nys.

Amb el que no comptaven els aficionats és amb el fet que pocs dies després es repetiria l’èxit, aquest cop a casa, amb l’himne correcte i en unes grades de gom a gom a l’estadi Victòria. I això que Gibraltar va acabar la primera part amb un gol per sota al marcador. Els canvis introduïts pel tècnic uruguaià Julio Ribas van donar fruit i en un interval de cinc minuts, entre el 61 i el 66, els gibraltare­nys capgiraven el marcador amb un gol de George Cabrera i el gol definitiu de l’omnipresen­t Joseph Luis Chipolina.

Al final del partit el tècnic de Gibraltar assegurava a Twitter: “Tot i que he guanyat 17 títols durant la meva carrera, aquest és el moment més feliç de la meva vida”. Felicitat a què s’unia Fabian Picardo: “Orgullós d’haver vist com un equip sota la bandera de Gibraltar aconseguia una victòria tan maca”. Des de la fundació de la selecció a finals del segle XIX Gibraltar no havia pogut competir per motius polítics. Per això, els gibraltare­nys consideren una fita que el 2013 fossin acceptats com a membres de la UEFA, fet que els permet participar en les eliminatòr­ies de l’Eurocopa. I ara somiar amb la remota possibilit­at de jugar algun dia la fase final.

“He guanyat 17 títols, però aquest és el moment més feliç de la meva vida”, diu el tècnic local

 ?? MARCUS MORENO / AP ?? Els jugadors de Gibraltar celebrant la victòria contra Liechtenst­ein dimarts a l’estadi Victòria del Penyal
MARCUS MORENO / AP Els jugadors de Gibraltar celebrant la victòria contra Liechtenst­ein dimarts a l’estadi Victòria del Penyal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain