La Vanguardia (Català-1ª edició)

El risc d’envellir

La CEOE carrega contra el pla pressupost­ari del Govern central

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

L’economista en cap del BCE, Peter Praet, va advertir ahir a Barcelona sobre el risc econòmics de l’envellimen­t de la població europea.

Tot just unes setmanes abans que es produeixi el relleu en el lideratge de la patronal, l’encara president de la CEOE, Juan Rosell, va aprofitar ahir per fer balanç del seu mandat de vuit anys davant la junta directiva. Rosell va posar l’accent en el consens assolit amb els sindicats majoritari­s i amb el govern de torn, així com en l’increment del pes de les quotes en el finançamen­t de la patronal. Entre el 2010 i el 2018, destaca una nota per la CEOE, l’organitzac­ió empresaria­l va firmar una quinzena d’acords en matèria laboral. El comunicat destaca especialme­nt els acords per a l’ocupació i la negociació col·lectiva (AENC), que han servit per consensuar amb CC.OO. i UGT, entre altres qüestions, una recomanaci­ó bàsica sobre l’evolució dels salaris per a treballado­rs amb conveni.

Rosell, que va arribar a la CEOE en un moment difícil, en substituci­ó de Gerardo Díaz Ferran, també va posar en relleu l’aplicació de polítiques de transparèn­cia, al costat de l’aprovació d’un codi ètic, amb “valors i pautes que han de guiar el comportame­nt” dels membres de la patronal. A més, l’informe del president ressalta com les quotes han passat de representa­r la meitat dels ingressos de l’organitzac­ió el 2010 a l’actual 83%.

En l’última junta directiva per a Rosell com a president de la CEOE, les propostes pressupost­àries confirmade­s a començamen­ts de setmana pel Govern socialista van centrar bona part de la reunió. La patronal va mantenir el to de crítica dura cap a l’Executiu de Sánchez, al posar en qüestió tant l’increment de les despeses previstes per al 2019 com la previsió d’ingressos. En un comunicat van parlar de “preocupaci­ó” per les mesures recollides en el pla pressupost­ari.

Fonts coneixedor­es de la reunió afirmen que, ara que Antonio Garamendi està a punt d’agafar les regnes de la CEOE, diversos membres de la junta directiva van reclamar iniciar una etapa amb un perfil més “valent”. En general, es va expressar el rebuig contra l’augment de la pressió fiscal per a les empreses (canvis en societats, nou impost de transaccio­ns financeres, nova taxa digital) i contra l’increment en els salaris i de les cotitzacio­ns (pujada del 22% del salari mínim i anunci del destopall de la cotització per als treballado­rs que guanyen més). Sobre la millora de l’SMI fins als 900 euros, van avisar que “tindrà efectes negatius en la negociació col·lectiva”, a més de “qüestionar” el diàleg social entre patronal i sindicats. Durant la junta, es va arribar a plantejar que als convenis encara en negociació els empresaris s’oposin a aplicar la recomanaci­ó de pujada salarial de fins al 3% i el mínim de 14.000 euros anuals –tot això recollit en l’últim AENC–.

 ?? J.P.GANDUL / EFE ?? Juan Rosell
J.P.GANDUL / EFE Juan Rosell

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain