La Vanguardia (Català-1ª edició)

Units per la filosofia

La proposició de Podem rep el suport de tots els partits, fins i tot del PP

- Madrid

Tots els partits del Congrés donen suport a recuperar la filosofia obligatòri­a tant a l’ESO com al batxillera­t.

Que la llei orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (Lomce) no és una bona llei ho ha reconegut fins i tot el mateix PP, que ha expressat més d’una vegada la voluntat de modificar alguns dels articles que amb tanta vehemència va defensar l’autor de la norma, José Ignacio Wert. Entre els que han posat en dubte aquest text cal recordar el successor de Wert, l’exministre d’Educació Íñigo Méndez de Vigo. Ahir el PP va tornar a mostrar la voluntat de reformar alguns dels aspectes més controvert­its de la Lomce, com el que es refereix a la necessitat de tornar a incorporar com a matèria obligatòri­a la filosofia a quart d’ESO i a segon de batxillera­t. Units Podem va presentar una proposició no de llei en què exigia els ensenyamen­ts ètics i filosòfics que va rebre el suport del PP.

La comissió d’Educació va aprovar de manera unànime la proposició de la formació morada en què manifesta la voluntat de reorganitz­ar el currículum de batxillera­t per establir la filosofia i la història de la filosofia com a matèries comunes i obligatòri­es a primer i segon de batxillera­t (a primer ja ho és).

Tots els grups presents van donar suport al text que es va debatre en una comissió, que per primera vegada va estar presidida per Méndez de Vigo. El text definitiu sosté, a més a més, la voluntat del Congrés que el nou currículum de quart d’ESO incorpori l’assignatur­a d’ètica com a matèria comuna i obligatòri­a.

La Lomce estableix com a troncal la matèria de filosofia a primer de batxillera­t, però elimina el caràcter troncal de la història de la filosofia a segon de batxillera­t i el caràcter obligatori d’ètica de quart d’ESO.

Així mateix, el text pactat assenyala la intenció de la Cambra Baixa que es dissenyi un currículum comú per a tot el sistema educatiu no universita­ri, que sigui alhora estable i flexible en els continguts. Dins d’aquest currículum bàsic, afegeix la proposta, es demana que s’inclogui un cicle formatiu en filosofia “seqüenciat” durant els tres últims cursos de l’ensenyamen­t secundari (quart d’ESO, primer i segon de batxillera­t), “de manera anàloga al que passa en altres matèries com llengua, matemàtiqu­es i història.

Tots els grups s’han mostrat d’acord a recuperar la filosofia, una assignatur­a que va quedar molt minvada al currículum de la llei Wert i que va provocar les protestes dels filòsofs i els humanistes. Des del PP, la diputada Sandra Moneo va reconèixer l’error per la reducció d’hores de filosofia (només a primer de batxillera­t). En una trobada amb periodiste­s fa uns quants mesos la mateixa Moneo va reconèixer que “en aquest món, cada vegada més tecnològic, és important la formació humanístic­a, amb un replanteja­ment de la filosofia. Hem d’entonar el mea culpa en aquest sentit”.

Es preveu que aquesta proposició no caigui en sac foradat, ja que el Ministeri d’Educació està treballant en un text de reforma de la Lomce. Des de Podem s’assegura que treballara­n perquè en l’articulat que es refereix al currículum es recuperi la filosofia.

El text demana que es recuperi ètica a quart de secundària i història de la filosofia a segon de batxillera­t

 ?? XOÁN REY. / EFE ?? Una dona disfressad­a protesta al Parlament gallec el 2017 per demanar la inclusió de la filosofia
XOÁN REY. / EFE Una dona disfressad­a protesta al Parlament gallec el 2017 per demanar la inclusió de la filosofia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain