La Vanguardia (Català-1ª edició)

Caravana d’esperança

El president dels EUA agita el tema migratori de cara a les eleccions legislativ­es

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

L’Administra­ció Trump ha assenyalat amb el seu dit amenaçador la caravana formada per vora 2.000 hondurenys que proven d’arribar a peu a la frontera dels EUA per fugir de la misèria dels seus països.

Les caravanes d’immigrants procedents d’Amèrica Central s’han produït de manera regular en els últims anys. S’organitzav­en de manera més o menys improvisad­a i es dissolien en el trànsit o, si arribaven als Estats Units, als seus integrants se’ls posava en procés de deportació o se’ls vetava l’entrada. A pocs se’ls reconeixia com a refugiats.

Tot això passava sense que transcendí­s els focus internacio­nals. Fins que l’arribada de Donald Trump ha convertit aquestes marxes de la misèria i la por en un espectacle a fi de treure rèdit a les seves idees xenòfobes, subratllen els grups pro drets humans. En aquestes caravanes, com la més recent de la primavera passada, l’Administra­ció Trump ha trobat la il·lustració de tot el que, sota el seu prisma, no funciona en la política migratòria dels EUA.

Ara hi ha una altra processó. La componen, segons qui compti, de 1.200 a 2.000 persones, majoritàri­ament dones i nens, que van sortir de San Pedro Sula, a Hondures, una de les ciutats més violentes del món.

Tot i que ahir eren a Guatemala, sense haver entrat a Mèxic i a 1.500 quilòmetre­s de Texas, el vicepresid­ent Mike Pence va afirmar que “no tolerarem aquest descarat menyspreu a les nostres fronteres i a la nostra sobirania”.

El seu comentari no va ser més que la prolongaci­ó de les advertènci­es que va anunciar dimarts el president Trump. Va amenaçar Hondures de retirar els ajuts econòmics que rep de Washington en cas de no parar aquesta marxa i fer que els seus integrants tornin a les seves cases. Aquest país va rebre uns 175 milions de dòlars entre el 2016 i el 2017, tal com consta en les dades de l’agència nord-americana per al desenvolup­ament internacio­nal.

“Els Estats Units han informat amb urgència el president d’Hondures que si la llarga corrua de gent que es dirigeix cap als EUA no s’atura i fa marxa enrere, no hi haurà més diners o ajuda per a Hondures, efectiu des d’ara mateix”, va declarar Trump, oblidant-se que aquestes dotacions les aprova o no el Capitoli.

L’avís el va estendre després a altres països com Guatemala i el Salvador, en aquest cas per si permeten la lliure circulació “dels seus ciutadans i altres” en direcció a la terra promesa.

A causa dels seus tuits, les autoritats guatemalen­ques van detenir Bartolo Fuentes, antic legislador hondureny i un dels promotors de la marxa, i tenien la intenció de deportar-lo.

Els components d’aquesta riuada humana diuen que fugen d’Hondures per la situació de pobresa endèmica i la violència de les màfies criminals i la droga.

Les autoritats de Mèxic han assegurat que aquesta vegada intentaran aturar-la. En la seva resposta a la marxa d’abril, van aconseguir reduir d’uns 1.000 a 300 els que van entrar als Estats Units.

“El que estem veient dia rere dia és una ben coneguda i publicitad­a tàctica d’aprofitar els forats legals en la pràctica de detenir i alliberar”, va afirmar una portaveu del Departamen­t d’Estat en relació amb els indocument­ats detinguts mentre creuaven i els que es deixa en llibertat en espera de la resolució dels seus casos.

Amb el propòsit de posar fi a aquesta pràctica, l’Administra­ció Trump va provocar vergonya internacio­nal la passada primavera quan va separar els nens dels seus adults, per la impossibil­itat legal d’empresonar els menors d’edat.

Aprofitant que les legislativ­es són a la cantonada, el president va insistir ahir a culpar els demòcrates “per haver impedit una llei que protegeixi el nostre país” i va afirmar que ha de ser “un gran assumpte” per als republican­s en aquestes eleccions.

Malgrat ser a 1.500 quilòmetre­s de Texas, Pence parla d’“un assalt a la sobirania nord-americana”

 ?? ESTEBAN BIBA / EFE ?? La caravana d’immigrants hondurenys, ahir, al seu pas per la ciutat guatemalen­ca de Chiquimula
ESTEBAN BIBA / EFE La caravana d’immigrants hondurenys, ahir, al seu pas per la ciutat guatemalen­ca de Chiquimula

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain