La Vanguardia (Català-1ª edició)

Investigue­n el líder esquerrà francès Mélenchon per intimidar la policia

- París. Correspons­al

La fiscalia de París ha obert una investigac­ió contra el líder de França Insubmisa (esquerra radical), Jean-Luc Mélenchon, per presumptes “amenaces o actes d’intimidaci­ó contra l’autoritat judicial i de violències contra persones dipositàri­es de l’autoritat pública”.

L’actitud agressiva, desconside­rada i fanfarrona de Mélenchon –que ho va gravar en vídeo– davant els magistrats i policies que escorcolla­ven el seu domicili, abans-d’ahir, i la seu del partit, ha provocat un fort debat a França. Van reaccionar amb indignació les associacio­ns de la magistratu­ra i els sindicats policials. A Mélenchon, que va ser candidat presidenci­al l’any passat i va obtenir 7 milions de vots, li van retreure falta d’exemplarit­at i un qüestionam­ent intolerabl­e de la divisió de poders, així com el menyspreu a uns funcionari­s públics que només estaven fent la seva feina.

Els escorcolls van ser ordenats en el curs d’una investigac­ió sobre presumptes irregulari­tats financeres en el transcurs de la campanya electoral i l’existència de llocs de treball ficticis a l’oficina de Mélenchon quan era eurodiputa­t, una acusació a què, per cert, també s’enfronta la líder ultradreta­na Marine Le Pen.

Mélenchon, molt alterat, va gravar amb el mòbil l’escorcoll al seu domicili i va invocar la seva condició de diputat. L’escena teatral, però encara més violenta, es va repetir després a la seu del partit. Va animar els seus a fer caure la porta, ja que la policia els impedia d’entrar. “Som-hi, empenyeu!”, cridava. “Jo soc la República! –va exclamar, fora de si, davant els agents–. No sap qui soc, jo?”. Finalment el grup liderat per Mélenchon va entrar. El polític es va encarar amb magistrats i policies. Hi va haver empentes i una evident intimidaci­ó verbal i física.

Ahir, en una entrevista, Mélenchon va justificar la conducta. Segons ell, l’acció judicial va estar teledirigi­da pel Govern i pel mateix president Macron, que vol castigar el seu partit per la ferma oposició que fa. El dia abans va arribar a dir que té por d’acabar com el brasiler Lula, a la presó.

La ministra de Justícia, Nicole Belloubet, va qualificar de “xocant i desconcert­ant” el comportame­nt de Mélenchon. El cap del Govern, Édouard Philippe, va rebutjar les acusacions d’interferèn­cia del poder polític en un procedimen­t judicial. I el nou ministre de l’Interior, Christophe Castaner, pressionat pels sindicats policials, també va censurar el líder esquerrà.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain