La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dos míssils llançats des de Gaza provoquen una nova escalada

Creix la por d’una intervenci­ó israeliana a la franja palestina com a represàlia

- HENRIQUE CYMERMAN BENARROCH Jerusalem. Correspons­al

Dos míssils disparats ahir a la matinada des de la franja de Gaza sobre la capital del desert del Nègueb, Beerxeba, i davant la ciutat de Rixon le-Tsiyyon, al sud de TelAviv, van desencaden­ar una nova escalada de violència que va fer créixer la por d’una nova i imminent operació israeliana a Gaza.

Com a reacció, les forces aèries israeliane­s van llançar bombardejo­s aeris sobre diferents objectius a Gaza, com instal·lacions de Hamàs, i van provocar la mort d’almenys un palestí que intentava disparar un altre projectil sobre el sud d’Israel. L’exèrcit israelià en va difondre un vídeo.

Al llarg de la setmana passada, es van produir trets israelians en xocs a la frontera de Gaza, que van fer un total de set morts, mentre que un palestí apunyalava dos israelians a la zona industrial conjunta israeliano-palestina on treballava.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va organitzar ahir una reunió d’emergència amb els caps de l’exèrcit i de les altres forces de seguretat en l’Estat Major militar israelià al costat de Gaza, i va ordenar el retorn immediat de l’oficial número u de l’exèrcit, el cap de l’Estat Major Gadi Aizenkot, que era en visita oficial als Estats Units.

Aquesta decisió ha despertat una sèrie d’especulaci­ons a Israel sobre la possibilit­at de veure una nova operació militar contra Hamàs a la franja de Gaza, la quarta en els últims deu anys. “Israel actuarà amb gran determinac­ió”, va declarar Netanyahu. “Els atacs contra la tanca de seguretat, els poblats fronterers, Beerxeba o qualsevol altre lloc són molt greus”.

D’altra banda, el ministre de Defensa, Avigdor Lieberman, va dir en una reunió a porta tancada que va tenir lloc abans del gabinet: “Hem de clavar un cop significat­iu a Gaza”.

Va ser a les 3.40 de la matinada quan es va sentir la sirena a Beerxeba, la quarta ciutat més important del país, situada a 40 quilòmetre­s de Gaza. Un projectil va castigar una residència on, uns segons abans, una dona, que va resultar ferida, havia aconseguit evacuar els seus tres fills, que dormien poc abans que el míssil Grad, amb 20 quilos d’explosius, caigués a la seva habitació.

Des de fa uns quants mesos té lloc a Gaza l’anomenada “marxa del retorn”, dirigida per Hamàs al llarg de tota la frontera, que duu a terme protestes, trets, intents d’infiltraci­ó a través de la tanca de seguretat i, sobretot, centenars d’incendis als camps israelians adjacents i als parcs naturals dels quibuts (granges col·lectives) propers causats per globus deixats anar des de la franja.

Lieberman va declarar que Israel intenta portar a cap intensos contactes diplomàtic­s per alleujar les tensions, sobretot amb els mediadors egipcis, en un intent de tornar a una situació similar a la que es vivia a la frontera fins al passat 30 de març. “Ha arribat el moment de colpejar els terroriste­s”, va declarar Lieberman.

Galit Ifraj, habitant de la ciutat israeliana de Sderot, a pocs quilòmetre­s de la frontera, va dir a La

Vanguardia: “No pot ser que la franja de Gaza continuï dirigint les nostres vides. Estem en una guerra de desgast molt llarga i el Govern ha de fer alguna cosa. No crec que hàgim de declarar una nova i llarga guerra amb l’entrada de soldats a Gaza; hi ha moltes solucions diferents de caràcter diplomàtic per tornar la calma”.

La tornada precipitad­a del cap de l’Estat Major israelià d’un viatge als EUA intensific­a les especulaci­ons

 ?? ABIR SULTAN / EFE ?? Un policia revisa els danys causats pels míssils arribats de Gaza
ABIR SULTAN / EFE Un policia revisa els danys causats pels míssils arribats de Gaza

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain