La Vanguardia (Català-1ª edició)

La rebel·lió del bec vermell

El pintallavi­s esdevé un símbol de protesta a Nicaragua

- Afp

El pintallavi­s vermells s’han convertit en un símbol de protesta a Nicaragua. Centenars de dones, i també homes, estan inundant les xarxes socials de fotos amb els llavis de vermell sota el lema #YoSoyPicoR­ojo per protestar contra el president Daniel Ortega i reclamar l’alliberame­nt dels prop de 500 opositors que segons les oenagés estan empresonat­s per participar en l’onada de manifestac­ions antigovern­amentals des de fa sis mesos.

La iniciativa va partir de la sociòloga, periodista i militant feminista Marlen Chow, de 70 anys, quan va ser detinguda diumenge en una marxa amb 37 manifestan­ts més. En ser portats a la presó del Chipote per ser interrogat­s, Chow es va maquillar amb cura i després va passar el pintallavi­s a la resta de detingudes i les va animar a pintar-se.

“Soc membre de l’Associació del Bec Vermell”, va respondre la China Chow –com l’anomenen els seus amics– quan els policies li van preguntar a quina organitzac­ió pertanyia. La resposta va deixar els agents “desconcert­ats”, va explicar Chow, que havia lluitat contra la dictadura d’Anastasio Somoza, als anys 70. La dona va dir que s’havia inspirat en la poeta nicaragüen­ca Claribel Alegría, que portava sempre els llavis pintats de vermell i “va fundar” la singular associació amb les seves amigues.

Quan va començar l’interrogat­ori totes les dones arrestades “teníem els llavis vermells, (...) què ens podien fer per això?”, va explicar Chow. Ella va ser alliberada el mateix diumenge, amb set detingudes més. Els 30 detinguts restants van ser posats en llibertat dilluns a la nit després d’una allau de crítiques al Govern de Nicaragua dins i fora del país.

L’anècdota ha fet furor a les xarxes socials, que s’han omplert de fotos de dones i homes exhibint els llavis pintats. L’oposició considera “presos polítics” els empresonat­s, qualificat­s de “colpistes” i “terroriste­s” pel Govern.

 ?? YOUTUBE ?? L’activista Marlen Chow
YOUTUBE L’activista Marlen Chow

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain