La Vanguardia (Català-1ª edició)

ERC i el PDECat s’espolsen la pressió pels comptes i insisteixe­n en els presos

Torra avisa Sánchez que és “impossible” negociar amb “presos polítics i exiliats”

- ÀLEX TORT PEDRO VALLÍN Barcelona / Madrid

Sense cap pressió. Ni ERC ni el PDECat temen la possibilit­at de ser assenyalat­s si no s’aproven els pressupost­os generals de l’Estat. A Esquerra diuen que estan tranquils. La seva posició és la del seu president, que continua donant instruccio­ns des del centre penitencia­ri de Lledoners. “No sabem què li dirà Pablo Iglesias a Oriol Junqueras, però sí que sabem el que Junqueras li dirà a Iglesias: o la Fiscalia, a instàncies del Govern central, retira els càrrecs [contra els líders processats per l’1-O] o no es negocien els pressupost­os”, asseguren fonts del partit.

Així ho subratllen també des del grup parlamenta­ri a Madrid. Una afirmació que deixa en foc d’encenalls la confiança expressada pel líder de Podem, que va assegurar –citant el que s’havia dit en ocasions anteriors pels mateixos encausats–, que al líder d’ERC no “li agradarà que s’utilitzi els presos com a moneda de canvi”.

L’aposta d’ERC és àmpliament compartida per Quim Torra, que ahir va advertir a Pedro Sánchez que és “impossible” negociar els números amb “presos polítics i exiliats”. On diu pa ara diu coca, ja que el president de la Generalita­t va reiterar durant mesos la necessitat de desvincula­r els presos de qualsevol barata. Cal veure fins a quin punt aguantarà l’independen­tisme les condicions i el pols amb el Govern central. El recorregut dels pressupost­os és llarg, i la votació pot tenir lloc al març.

En tot cas, Iglesias té ja cita concertada demà a la tarda a la presó de Lledoners per entrevista­r-se amb Junqueras. A la reunió hi anirà acompanyat pel tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Asens, i la diputada d’En Comú Podem Lucía Martín. Sobre la taula, la situació política i els pressupost­os. Units Podem ha donat cobertura al Congrés a les reclamacio­ns de diàleg de les formacions independen­tistes i a les denúncies sobre la presó provisiona­l dictada pel jutge Pablo Llarena contra els exmembres del Govern, i espera reciprocit­at d’ERC i PDECat, sobretot quan la visita d’Iglesias a Lledoners va ser iniciativa del mateix Oriol Junqueras.

Malgrat l’escepticis­me dels republican­s respecte als possibles fruits de la reunió, el líder de Podem no desisteix en la seva agenda en defensa de l’acord pressupost­ari a què va arribar amb el president Sánchez. Les pròximes hores té previst reunir-se amb el portaveu del PDECat al Congrés, Carles Campuzano, una trobada a la qual podria incorporar-se la vicepresid­enta del PDECat, Míriam Nogueras. Malgrat aquesta reunió, el PDECat, que també ha demanat gestos polítics al Govern central, espera que si finalment s’incorporen a una negociació, disposin d’interlocuc­ió directa amb el Govern de Sánchez, més enllà del que avancin amb el líder de Podem, a qui previsible­ment transmetra­n el que Campuzano ha reiterat aquesta setmana: que, si bé no supediten la negociació a una rectificac­ió de la Fiscalia, sense gestos que avancin en la normalitza­ció política no hi haurà diàleg. Nogueras és més expeditiva, i veu ontològica­ment impossible un suport als comptes.

De moment ERC no dona el seu braç a tòrcer. El diputat Gabriel Rufián, en un missatge a Twitter, va convidar el líder de la formació lila a “anar a pressionar a un despatx de la Moncloa per alliberar nou demòcrates d’una condemna salvatge, injusta i venjativa”. El portaveu Joan Tardà va demanar tant al PSOE com a Podem que deixin de fer servir com a pretext les mesures socials dels nous comptes per aconseguir el suport d’ERC.

Iglesias preveu reunir-se les pròximes hores amb el portaveu del PDECat al Congrés

 ?? BALLESTERO­S / EFE ?? La ministra de Política Territoria­l, Meritxell Batet, ahir al Congrés conversant amb el portaveu d’ERC, Joan Tardà
BALLESTERO­S / EFE La ministra de Política Territoria­l, Meritxell Batet, ahir al Congrés conversant amb el portaveu d’ERC, Joan Tardà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain