La Vanguardia (Català-1ª edició)

El líder del Partit Popular ofereix a la cancellera una aliança hispano-alemanya

Casado planteja dubtes a Merkel sobre els pressupost­os de Sánchez

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

Va ser mitja hora de reunió “molt cordial” entre la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president del PP, Pablo Casado, però el líder de l’oposició, per bé que havia dit que demanaria a Brussel·les que aturessin els pressupost­os de Pedro Sánchez, al final no ho va fer, tot i que sí que va expressar dubtes sobre els comptes. Casado va rebaixar l’abast de les seves aspiracion­s tot just trepitjar la capital europea, i en declaracio­ns prèvies als periodiste­s va situar les coses en aquests termes: “Com he de demanar a una sòcia i una companya de partit que sigui dura amb el meu país, i com ho ha de demanar el partit que més ha fet per Espanya?”.

Tot i això, en les declaracio­ns a la premsa es va mantenir igual de dur amb l’actuació del Govern de Sánchez per no haver aprovat el sostre de despesa i pel contingut del pacte entre l’Executiu i Podem, i va reblar les seves crítiques fins al punt de dir que cal preguntar al PSOE “què demanava ell a les cimeres, que possibleme­nt fos per finançar campanyes electorals”.

Casado va explicar a Brussel·les que no demana als responsabl­es europeus duresa amb Espanya, “sinó justícia amb els espanyols”, la qual cosa, a parer seu, es tradueix en el fet que “es tingui el mateix barem d’exigència quan governa el PSOE que quan governa el PP”, i més en un moment “d’incertesa europea en què qualsevol irresponsa­bilitat d’un país afecta la resta”.

Tot i que el president del PP reconeix que no pot fer res a Europa per tombar els pressupost­os i que intentarà fer-ho a Espanya amb la seva força parlamentà­ria al Congrés i al Senat, va subratllar que el PP té dret a expressar als seus col·legues europeus “la veritat del que està passant en matèria pressupost­ària”. Responia així a les crítiques que el PP va rebre ahir per part del Govern, incloent-hi el mateix Sánchez, que va qualificar de “deslleialt­at impròpia d’un partit de govern” l’anunci de Casado que aniria a Brussel·les per criticar els pressupost­os. “Convindria –va dir Sánchez– que el senyor Casado, en la seva condició de patriota, respectés la majoria absoluta d’aquest Govern i parlés molt bé del seu país”. Aquesta reprimenda va portar Casado a subratllar que ell no anava a la reunió del PP a “parlar malament d’Espanya”, sinó a traslladar la seva opinió sobre els comptes del Govern socialista.

En la trobada que va mantenir amb Merkel en el marc de la reunió prèvia a la cimera comunitàri­a que celebra el Partit Popular Europeu (PPE), Casado va oferir a la cancellera, com si el PP continués al poder, una aliança hispano-alemanya per decidir el futur de la UE. L’oferta es basa en la situació que es crearà després del Brexit, i que situarà Espanya com a quarta potència de la Unió. Segons Casado, “la poca fiabilitat del Govern italià” i el fet que a França no governi una formació integrada al PPE col·loquen el seu partit en una posició extraordin­ària per impulsar aquesta aliança perquè Espanya i Alemanya “siguin protagonis­tes del futur de la Unió ”.

Tant amb Merkel com després amb la resta dels líders del PPE va abordar qüestions d’immigració –també crític amb la política d’obertura de Sánchez– o la política de distensió a Catalunya, que tampoc no comparteix. Gibraltar i el Brexit també es van tractar a les reunions. Casado mira d’assegurar que es manté la política acordada per Mariano Rajoy amb la resta dels països europeus, quan es va establir que no podrà negociar-se, dins del Brexit, un estatus extracomun­itari si no té l’aquiescènc­ia d’Espanya.

El cap de l’oposició reclama a Europa que exigeixi al Govern del PSOE el mateix que exigia al de Rajoy

 ?? TAREK / EFE ?? La cancellera alemanya, Angela Merkel, amb el president del PP, Pablo Casado, ahir a Brussel·les
TAREK / EFE La cancellera alemanya, Angela Merkel, amb el president del PP, Pablo Casado, ahir a Brussel·les

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain