La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern belga es desmarca del conflicte Espanya-Flandes

Les autoritats flamenques protesten per l’“hostilitat” de Borrell

- JAUME MASDEU Brussel·les

Ha esclatat un conflicte diplomàtic entre Espanya i Flandes arran del suport d’un dirigent d’aquesta regió belga als independen­tistes catalans. Mentre que el Govern federal belga intenta mantenir-se al marge i no es pronuncia sobre la decisió, anunciada dimarts, de retirar l’estatus diplomàtic al delegat de Flandes a Madrid, l’Executiu flamenc va criticar la decisió espanyola qualifican­t-la d’“inèdita” i “hostil”.

El primer ministre belga, Charles Michel, va negar ahir que hi hagi un conflicte diplomàtic entre Madrid i Brussel·les, va recordar que al seu país hi ha “certa autonomia per a les entitats federades en el pla internacio­nal” i va subratllar que ell respecta aquesta “autonomia i responsabi­litat” de Flandes. El ministre president d’aquesta regió belga, Geert Bourgeois, es va queixar pel càstig de Madrid: “Això no havia passat mai en la història de la Unió Europea, mai des de la creació de la Comunitat Europea del Carbó i de l’Acer (CECA) el 1952 i probableme­nt des del 1945”.

Bourgeois va assenyalar que la decisió espanyola és un “acte molt hostil” i va demanar al Govern federal belga que convoqués, per protestar, l’ambaixador­a d’Espanya a Brussel·les, Beatriz Larrotcha, una iniciativa que portaveus del Ministeri d’Exteriors van dir que no durien a terme. “Si el Govern flamenc vol enviar un missatge a Espanya a través de l’ambaixada de Bèlgica a Madrid, el ministeri ho farà”, van afegir. El que sí que hi podria haver és una reunió demà entre el president flamenc i l’ambaixador­a Larrotcha, tot i que per part espanyola no hi va haver confirmaci­ó.

El conflicte va començar amb la carta que el president del Parlament flamenc, Jan Peumans, va enviar al setembre a l’expresiden­ta del Parlament, Carme Forcadell, actualment en presó preventiva, en què es desqualifi­cava la democràcia espanyola. En el seu escrit, Peumans va posar en dubte que Espanya compleixi amb els estàndards per formar part d’“una Unió Europea democràtic­a”. Van arribar les primeres queixes diplomàtiq­ues espanyoles, però no van servir perquè Peumans rectifiqué­s ni tampoc cessés en les seves acusacions.

Ahir mateix Peumans va insistir en el seu plantejame­nt que a Espanya hi ha presos polítics: “Repeteixo, per mi és inacceptab­le que polítics que defensen la seva opinió política estiguin tancats a la presó”. I va advertir que no l’apaivagara­n. “Al meu país encara dic el que vull”, va afirmar Peumans, que, tot i això, va negar que la setmana passada, a la inauguraci­ó d’una exposició al Parlament flamenc, comparés Espanya amb Bòsnia. Tant Peumans, president de la Cambra legislativ­a flamenca, com Bourgeois, ministre president de Flandes, pertanyen a la formació nacionalis­ta N-VA, el partit en què Carles Puigdemont ha trobat més suport.

Ahir el ministre d’Exteriors, Josep Borrell, va reconèixer que hi ha un conflicte diplomàtic i va donar per feta “una resposta” de Flandes. “No traurem importànci­a a les coses”, va assenyalar Borrell al Congrés, l’endemà de rebre l’ambaixador belga a Espanya, Marc Calcoen, per comunicar-li que retiraven la condició diplomàtic­a al delegat de Flandes a Espanya. Borrell va justificar la mesura: “Espanya no es pot permetre que, una vegada i una altra, el president d’un Parlament, actuant com a tal, digui que som un país que ha de ser expulsat de la UE”.

En canvi, el Govern de Generalita­t va lamentar la reacció de Borrell –“És contrària al principi de respecte al dret dels ciutadans i els seus representa­nts electes per expressar la seva opinió– i va dir que treballarà per “reforçar” les relacions amb Flandes.

 ?? BLANCA BLAY / ACN ?? El cap del Govern flamenc, Geert Bourgeois, ahir al Parlament
BLANCA BLAY / ACN El cap del Govern flamenc, Geert Bourgeois, ahir al Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain