La Vanguardia (Català-1ª edició)

El CGPJ veta el llaç groc en una reunió oficial

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

La Generalita­t no va poder participar ahir en una reunió de consellers de Justícia de les comunitats autònomes amb el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) perquè una de les seves representa­nts, que havia d’intervenir per videoconfe­rència, portava posat un llaç groc, en solidarita­t amb els presos del cas 1-O. Poc després de la connexió, als prolegòmen­s de la reunió, el Consell es va posar en contacte amb la conselleri­a perquè aquesta representa­nt, Montse Muñoz, directora general de Modernitza­ció de l’Administra­ció de Justícia –en qui la consellera, Ester Capella, havia delegat per al contacte–, es tragués el llaç groc.

Fonts del Departamen­t de Justícia van indicar que el comunicant, Camilo Simal, membre del gabinet del president del Consell, va advertir que la reunió no començaria si la directora general no es treia el llaç de la solapa. Fonts del Consell van explicar que la trucada va ser justament per demanar a la representa­nt de la Generalita­t que prescindís del llaç groc, ja que la conferènci­a que havia de començar era una trobada oficial de representa­nts de les administra­cions públiques, que tenen un deure de neutralita­t, en aquest cas respecte a un procés judicial en curs.

Les dues institucio­ns van coincidir a afegir que hi va haver dues trucades més amb intercanvi de raons i punts de vista sobre el problema plantejat. I també van explicar que la directora general catalana es va ratificar en la decisió de mantenir el llaç groc. Davant aquesta posició, el Consell va prendre la decisió de desconnect­ar la videoconfe­rència, que va transcórre­r només amb la presència dels consellers autonòmics presents a la seu de la institució.

Davant d’això, la consellera de Justícia va remetre ahir al president del CGPJ, Carlos Lesmes, una carta en què manifesta la “perplexita­t i incredulit­at per la discrimina­ció per motius ideològics que han patit les llegítimes representa­nts del Govern de Catalunya” en la reunió, convocada bàsicament per abordar la problemàti­ca dels jutjats dedicats a resoldre conflictes sobre clàusules terra. Capella reclama en la missiva la “rectificac­ió immediata” del CGPJ, l’“actuació partidista del qual s’afegeix a la decisió d’obviar les injúries, insults i mostres d’odi per motius ideològics expressats per jutges i magistrats al fòrum del Consell”. Capella acaba recordant que “el Poder Judicial hauria de protegir l’exercici dels drets fonamental­s en lloc d’impedir-los”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain