La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Generalita­t impulsa la igualtat tambe a la contractac­io publica

-

8na de les prioritats del Govern és incloure la perspectiv­a de gènere i facilitar oportunita­ts als sectors menys afavorits per aconseguir una societat més igualitàri­a i amb les mateixes oportunita­ts. També a la contractac­ió pública, on promou la igualtat efectiva entre homes i dones. Per aquest motiu ha elaborat la Guia per a la incorporac­ió de la perspectiv­a de gènere en els contractes públics, amb la intenció d’erradicar possibles discrimina­cions o desigualta­ts per raó de sexe, i també per impulsar una major i millor ocupació laboral de les dones, especialme­nt d’aquelles que tenen dificultat­s d’inserció laboral.

Aquesta guia, que es pot consultar a la pàgina web de la Generalita­t, també pretén facilitar la conciliaci­ó entre la vida familiar, personal i profession­al de dones i homes, i promoure la responsabi­litat empresaria­l en matèria d’igualtat. També destaca la importànci­a dels entorns laborals lliures de violències masclistes i accions positives en aquelles empreses amb plantilles masculinit­zades.

CONTRACTAC­IONS

La guia especifica, per exemple, que als contractes, als plecs de clàusules administra­tives i als documents contractua­ls que regeixen la contractac­ió “es podrà fer constar que l’empresa contractis­ta té l’obligació de complir amb la legislació vigent en tot allò vinculat a l’activitat que desenvolup­a en el moment de presentar-se a la licitació i durant tota l’execució de la prestació”, i fer “referència expressa” a la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes.

En la tramitació de qualsevol procedimen­t de contractac­ió s’ha de realitzar, també, una avaluació prèvia de quin és l’objecte del contracte“i si “existeixen desigualta­ts de gènere”, “s’ha d’identifica­r i analitzar com es poden corregir aquestes desigualta­ts mitjançant la incorporac­ió de clàusules d’igualtat en el procés de contractac­ió”, estableix la guia.

Poden incorporar-se finalitats de perspectiv­a de gènere en la mateixa definició de l’objecte del contracte “afegint criteris d’igualtat al seu contingut, i addicionar a la prestació alguna considerac­ió referent a la igualtat de gènere”, apunta. Aquestes considerac­ions han d’estar “realment vinculades al subministr­ament, servei o obra que conforma l’objecte del contracte”, puntualitz­a.

CLÀUSULES D’IGUALTAT

La incorporac­ió de clàusules d’igualtat com a criteris de selecció de les empreses licitadore­s requereix que sigui necessària per a la seva execució correcta que “o bé l’empresa adjudicatà­ria tingui unes aptituds específiqu­es i/o una experiènci­a acreditada i uns coneixemen­ts tècnics concrets en temes d’igualtat”, o bé “que el personal adscrit a l’execució del contracte tingui una experiènci­a determinad­a en perspectiv­a de gènere”. Aquests criteris han de respectar, al- hora, principis d’igualtat i proporcion­alitat.

Així mateix, es pot acceptar com a mitjà d’acreditaci­ó de la solvència en matèria d’igualtat requerida el distintiu català d’excel·lència empresaria­l en matèria d’igualtat, o alternativ­ament l’acreditaci­ó del compliment dels requisits necessaris per a obtenir aquest distintiu per altres mitjans que es recolliran de forma expressa als plecs. Però “ni amb caràcter general ni en tots els contractes es pot incloure com a criteri de selecció el fet de tenir el distintiu català d’excel·lència empresaria­l en matèria d’igualtat, ni exigir uns coneixemen­ts o experiènci­a en temes d’igualtat, ja que vulneraria els principis bàsics, no discrimina­ció i lliure concurrènc­ia i obstaculit­zaria injustific­adament la competènci­a”, afirma. No obstant això, existeixen supòsits en què sí que es pot establir aquest requisit d’experiènci­a en matèria d’igualtat entre dones i homes com a criteri de selecció, sempre i que sigui coherent amb l’especifici­tat, el contingut i l’objecte del contracte.

GARANTIR LA IGUALTAT

En l’execució del contracte, especifica la guia que l’empresa contractis­ta o subcontrac­tista “garantirà la igualtat entre dones i homes en l’accés a l’ocupació, en la classifica­ció profession­al, en el desenvolup­ament de la carrera profession­al i en l’estructura retributiv­a”. Tanmateix, s’haurà de garantir que les dones “no són la part de la plantilla amb més índex de contractac­ió temporal”.

En el supòsit que per a l’execució del contracte sigui necessària la contractac­ió de personal nou i la plantilla de l’empresa contractis­ta o subcontrac­tista estigui conformada amb una representa­ció desequilib­rada entre dones i homes, “hauran de realitzar per a l’execució del contracte, i al llarg de tot el termini d’execució, contractac­ions de dones o transforma­r algun contracte temporal de dones de la plantilla en contractes indefinits”. Es considera com a plantilla desequilib­rada aquelles en les quals la representa­ció o presència de les dones es computi inferior al 40% del total.

Publica un guia que especifica com erradicar possibles discrimina­cions o desigualta­ts per rao de sexe, impulsar una major i millor ocupacio femenina i facilitar la conciliaci­o entre dones i homes

 ??  ?? La Generalita­t vol eradicar possibles discrimina­cions o desigualta­ts per raó de sexe en les contractac­ions públiques
La Generalita­t vol eradicar possibles discrimina­cions o desigualta­ts per raó de sexe en les contractac­ions públiques

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain