La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Mais où sont les bières d’antan?”

-

Fins i tot Donald Trump comença a dubtar de la seva afirmació perpètua: que el canvi climàtic és una broma. La seva teoria és que es tracta d’un concepte “creat per i per als xinesos per tal de fer que la indústria dels Estats Units no sigui competitiv­a”. Però diumenge passat, en una entrevista a la CBS, es va allunyar una mica d’aquesta teoria i va dir –oh meravella– que ja no creu que l’escalfamen­t del planeta sigui cap broma. Ho va dir amb unes paraules senzilles i entenedore­s que fins no fa gaire era impensable que sortissin de la seva boca: “No nego el canvi climàtic”. Però, per si algú, en sentir-les, es va fer il·lusions que modifiqués la seva política en aquest camp, tot seguit va deixar clar que no farà res que pugui perjudicar l’economia estatunide­nca, i que l’escalfamen­t global produït per les emissions industrial­s s’arreglarà tot sol: “Crec que alguna cosa passa. Alguna cosa passa, però es revertirà novament. No és res que l’home hagi provocat”.

Com és públic i notori, Trump és abstemi, tan abstemi com Òscar Dalmau, l’única persona cent per cent abstèmia que he conegut personalme­nt. Com ha explicat sovint Trump, els seus motius per no haver tastat mai ni una gota d’alcohol tenen a veure amb el seu germà gran, Fred Trump, que era alcohòlic i li repetia sovint que no begués. El tal Fred va morir als quaranta-tres anys i segons l’actual president americà era “un gran paio”, “un paio molt guapo” i amb “una gran personalit­at, molt millor que la meva”. I com que li tenia respecte, li va fer cas i mai a la vida ha pres cap copa: “Ni tinc desig de prendre’n cap. No m’interessa”.

No sé si aquest seu desinterès per les begudes alcohòliqu­es fa que tant li faci que ara s’hagi destapat que el canvi climàtic afectarà greument la producció de cervesa. Provocarà escassetat d’ordi, més sequera i una calor excessiva que perjudicar­à les collites, que minvaran, amb la qual cosa, de mitjana, al món el preu de la cervesa es doblarà. L’apocalipsi, vaja.

L’ordi és essencial en la producció de molts productes, des de certes menes de pa als solubles Eko, aquests que afegeixen a la llet les persones a les quals no els agrada el Cola Cao o el Nesquik però tampoc no suporten la llet tota sola. No té res de curiós que els perjudicis al pa o a l’Eko no atemoreixi­n la ciutadania tant com els perjudicis a la cervesa. En col·laboració amb científics xinesos, britànics i mexicans, un investigad­or de la Universita­t de Califòrnia, Steven Davis, ha dedicat els seus esforços a estudiar com afectarà el canvi a la birra, sigui quinto, mitjana o canyeta. Diu Davis: “El clima futur i l’augment dels preus posaran la cervesa fora de l’abast de centenars de milions de persones, al món sencer”. La part positiva de l’assumpte és que molts fabricants de cerveses “artesanes” (cada dia en surten de noves, com bolets, la majoria imbevibles) hauran de plegar i buscar-se una altra moda

trendy alhora que cool per guanyar calerons tot entabanant la gent.

Oh meravella: Trump ja no creu que l’escalfamen­t del planeta sigui cap broma

 ?? Quim Monzó ??
Quim Monzó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain