La Vanguardia (Català-1ª edició)

El cavall

- Pilar Rahola

De lluny estant, i siguin quines siguin les posicions, ningú no entén el captenimen­t repressiu de l’Estat espanyol. M’he trobat en tota mena de converses, des de persones que col·loquen l’independen­tisme català en el sac del populisme fins a defensors de la “madre patria”, per bé que faci segles que feliçment la varen abandonar. També, lògicament, aquells que defensen els drets dels pobles, en general amb poc coneixemen­t dels detalls del conflicte, però amb la música adequada. Simpatia per Catalunya, no sempre; acceptació per la reacció d’Espanya, gairebé mai.

I quan aterrem en els presos, l’exili i els trenta anys de rebel·lió, ni el més convençut de la unitat espanyola defensa aquesta desmesura, si més no en privat. Altra cosa és la lletania pública de l’“Espanya és una democràcia”, “és un afer intern”, i l’etcètera que forma part del relat dels interessos geopolític­s, però és esgarrapar una mica fora de micròfons, i la crítica cau en barrina. El més significat­iu no és la pràctica unanimitat amb què critiquen els excessos de l’Estat contra Catalunya, sinó l’absoluta manca de sorpresa. A ningú el sorprèn que Espanya actuï així, i el motiu el resumiria l’expressió que ahir mateix em deia a Miami un argentí nacionalit­zat nord-americà: “Són colonitzad­ors. Mai no han baixat del cavall”.

Això mateix deuen pensar ara a Flandes, on la història bèl·lica d’Espanya està molt viva en la memòria flamenca, amb el fantasma del duc d’Alba convertit en el monstre dels contes infantils. Per bé que, en els mitjans espanyolis­tes (i el terme és precís, perquè la majoria de la premsa espanyola ha deixat de fer informació, per exercir sense inhibicion­s la propaganda), en Borrell hagi esdevingut la reencarnac­ió de don Pelayo, la fatxenderi­a de treure les credencial­s al diplomàtic flamenc ha semblat el que és: un nou acte desproporc­ionat, desesperat i contrari a la lògica del segle XXI. De fet, i malgrat que Espanya hagi esdevingut una democràcia moderna, i formi part de la UE, els tics del nacionalis­me espanyol són tan profunds i reaccionar­is, que hom pot llegir l’Egmont de Goethe com si fos un text modern. El 1568 moria decapitat el comte d’Egmont, el gran líder flamenc, condemnat a mort pel duc d’Alba. Goethe el va immortalit­zar en la literatura i Beethoven en la música, i hi ha fragments de l’obra que semblen escrits avui mateix.

Per exemple, diu el príncep d’Orange, decidit a fugir, a Egmont, que vol quedar-se, quan l’envestida espanyola sembla propera: “I si hi hagués sentència abans del procés? Càstig abans de la sentència?”. I en explicar-li que pensa sortir del país per evitar ser capturat, li diu: “No som particular­s, Egmont. Si ens toca sacrificar-nos per molts, també ens toca salvar-nos per molts”. Egmont va ser decapitat a la Grand Place de Brussel·les. Orange va liderar la revolta que culminaria amb la independèn­cia de la seva terra. Història antiga...

Orange a Egmont, 1568: “I si hi hagués sentència abans del procés? Càstig abans de la sentència?”

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain