La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nobel al creixement

- X. VIVES, professor de l’Iese

L’Acadèmia Sueca ha decidit atorgar el premi Nobel d’Economia (de fet, el premi del Banc Nacional de Suècia per a les Ciències Econòmique­s) a William Nordhaus i a Paul Romer per la seva integració, respectiva­ment, del canvi climàtic i de la innovació tecnològic­a en l’anàlisi macroeconò­mica de llarg termini. Com ja ens té acostumats, el comitè Nobel fa equilibris per donar el premi. D’una banda, premia Romer per haver demostrat com la generació d’idees i la innovació poden induir a un creixement perpetu. De l’altra, premia Nordhaus per l’estudi de les conseqüènc­ies negatives per al canvi climàtic d’aquest creixement i per apuntar-ne possibles pal·liatius. Tot un exercici de correcció política. I encara més. El comitè ha estat valent donant el premi a Romer ja que ell va expressar el 2016 una crítica ferotge a l’anàlisi macroeconò­mica contemporà­nia del que va dir que ha representa­t “tres dècades de regressió intel·lectual”. Una crítica que és reminiscen­t de la conferènci­a de Hayek el 1974 en la cerimònia del premi Nobel, criticant també trenta anys d’anàlisi macroeconò­mica. Romer va centrar la seva crítica en el model del cicle econòmic dominant (el model del “cicle econòmic real”) que es basa segons l’autor en “forces imaginàrie­s” per explicar les fluctuacio­ns de l’economia, fent un paral·lel amb la teoria de cordes en la física de partícules. Líders de la teoria del cicle econòmic real van arribar a afirmar, abans de la Gran Recessió del 2008-2009, que el cicle havia estat dominat. A més, Romer va dimitir a començamen­ts d’aquest any com a economista en cap del Banc Mundial després de 15 mesos, desencisat i crític amb l’organitzac­ió de la investigac­ió al banc.

Tots dos economiste­s s’han preocupat dels problemes a llarg termini i han basat les seves anàlisis en el model de creixement de Solow (premi Nobel el 1987). En aquest model l’acumulació de capital té rendiments decreixent­s (és a dir, un nivell de capital més gran ocasiona un retorn addicional més petit), i aquest fet implica que la distància entre països rics i pobres s’hauria d’escurçar, cosa que no sempre ocorre. Romer explica les diferèncie­s en les taxes de creixement entre països en què hi ha diferents incentius per generar idees i innovar. La innovació és precisamen­t el que pot evitar l’efecte dels rendiments decreixent­s. En efecte, una major innovació fa que els treballado­rs siguin més productius com a conseqüènc­ia del progrés tecnològic. Malgrat això, el mercat no tendeix a generar prou innovació ja que aquesta proporcion­a beneficis que no són apropiats plenament per l’inventor o innovador.

En l’argot econòmic, la innovació genera una externalit­at positiva per a la societat. Aquesta és una raó de ser del sistema de patents que protegeix els inventors i de la subvenció pública a la investigac­ió bàsica. Segons Romer el coneixemen­t és el fonament del desenvolup­ament econòmic i allò que possibilit­a superar els rendiments decreixent­s associats a la inversió en capital físic.

Nordhaus estén el model de Solow incorporan­t la interacció entre l’economia, les emissions i el clima. Aquí l’externalit­at analitzada, la contribuci­ó a l’escalfamen­t global per les emissions de carboni, és negativa. Nordhaus integra al model de creixement econòmic el cicle del carboni, amb una tendència per a la concentrac­ió de CO2 en l’atmosfera i la variació de la temperatur­a global segons el balanç dels fluxos d’energia des de i cap a la Terra. D’aquesta manera pot simular l’efecte de diferents polítiques, com ara impostos o quotes a les emissions, en l’economia i al nivell d’emissions. Segons Nordhaus, el millor remei per pal·liar els efectes de les emissions de gasos que provoquen l’efecte hivernacle és imposar una taxa global al carboni. El principi segons el qual qui contamina paga es basa en les propostes que Pigou ja va formular els anys 1920: qui creï una externalit­at negativa s’ha d’enfrontar al cost social de la seva activitat. Naturalmen­t, en lloc d’un impost al carboni es pot obtenir el mateix resultat amb un sistema ben dissenyat de permisos per contaminar. El model de Nordhaus permet estimar quin impost al carboni seria necessari per contenir les emissions a un cert nivell o per mantenir l’increment de la temperatur­a global per sota de 2 graus Celsius. Per cert, el recent panel de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic recomana que l’augment no excedeixi d’1,5 graus. S’ha de considerar que hi ha un grau d’incertesa molt alt sobre els efectes de les emissions en el clima i la temperatur­a global. El millor argument per a la lluita contra el canvi climàtic és que, malgrat que la probabilit­at d’un desastre sigui petita, els efectes són potencialm­ent devastador­s, i per això val la pena invertir en prevenció. Els models de Nordhaus també consideren vuit regions al món i, per tant, permeten una anàlisi més afinada de les conseqüènc­ies de polítiques públiques diferencia­des.

Una conclusió consistent amb els treballs dels flamants premiats és que la inversió en ciència i tecnologia és rendible en termes socials. Esperem que es generin prou idees brillants perquè siguem capaços alhora de controlar les emissions i augmentar el nivell de vida de les generacion­s futures.

Segons Nordhaus, el millor remei per pal·liar l’efecte hivernacle és imposar una taxa global al carboni

 ?? PATRIK STOLLARZ / AFP ??
PATRIK STOLLARZ / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain