La Vanguardia (Català-1ª edició)

Masoquisme?

- Laura Freixas

Són masoquiste­s? És inevitable preguntar-nos-ho quan veiem com Jair Bolsonaro ofèn, menysprea i amenaça les dones i, malgrat això, moltes l’han votat. És cert que les brasileres voten Bolsonaro molt menys que els seus compatriot­es masculins, i que han creat un moviment específic d’oposició, Êle Nâo (ell no). Això no presenta cap misteri. A mi el que m’agradaria entendre és l’altra cara de la moneda: que, malgrat tot, milions de brasileres el votin. Perquè no és simplement un candidat conservado­r, el programa del qual coincidiri­a amb el desig d’algunes, per exemple, de reforçar la família tradiciona­l; si no que s’ha mostrat obertament agressiu amb elles, com quan li va dir a una diputada que no la violava perquè no s’ho mereixia. Com Duterte, el president filipí, que atribueix les violacions al fet que “hi ha moltes noies boniques”, o Trump, que es vanta d’“agafar-les pel cony”... Les que el voten, són masoquiste­s o què?

Justament el dia que Bolsonaro va obtenir gairebé cinquanta milions de sufragis jo assistia a un concert a l’Auditori mal anomenat Nacional (en realitat, madrileny). L’Orquestra Nacional tocava la banda sonora original, deguda a Gottfried Huppertz, de Metròpolis (Fritz Lang, 1927), mentre es projectava la pel·lícula. Que conté una escena llarga i sàdica en la qual una joveneta és perseguida per un home dolent i és salvada finalment per un de bo... No els sona? Quantes pel·lícules hem vist en què passa el mateix... o una variant, en què el dolent i el bo són el mateix? Pel·lícules antigues i modernes, de masses o d’art i assaig, dirigides a tota mena de públic: infantil, adolescent, adult... Des de La bella i la bèstia fins a Tesis, passant per Vertigen (D’entre els morts), Átame, Iron Man... i podríem continuar. Sembla que sigui una constant de la nostra cultura. I no només ho sembla: ho és.

Des de petitones, les dones aprenem que som éssers indefensos, sempre a la mercè de l’atac d’un home, de qui no podem salvar-nos nosaltres mateixes, ni una altra dona, ni ningú més que un altre home, o el mateix. Ens acostumem, així, a una vulnerabil­itat que no es basa en la diferència de força física respecte als homes (això es podria reparar amb armes o arts marcials), sinó en una por irracional.

Per això –sospito– moltes voten un Bolsonaro, un Donald Trump, un Duterte. No és masoquisme, és síndrome d’Estocolm.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain