La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Guàrdia Civil troba l’Arthur, que eleva a 13 les víctimes de la riuada

El cos del nen de 6 anys era als afores de Sant Llorenç

- MAYKA NAVARRO Barcelona

El guàrdia civil de la policia judicial de Palma, que durant els últims vuit dies havia acompanyat el pare i la tia del petit Arthur de sis anys en les batudes en què van participar per localitzar-lo, també va ser ahir en el moment que van identifica­r el seu cos. Una excavadora retirava runa en una de les rotondes dels afores de Sant Llorenç des Cardassar quan dos guàrdies civils de seguretat ciutadana van ordenar al maquinista que parés. Sota una runa va aparèixer el cos del nano, a escassos metres del lloc on la mare, Joana Lliteras, dimarts a la tarda va aturar el seu vehicle i va intentar posar fora de perill els seus dos fills.

Al llarg dels últims vuit dies un ampli dispositiu de rescat liderat per la Guàrdia Civil de Palma i integrat per la unitat militar d’emergèncie­s i els bombers de Palma no han deixat de buscar el nen per terra mar i aire.

L’Arthur, que al juny va fer sis anys i que tenia un somriure que omplia de felicitat totes les fotografie­s que les últimes hores havien difós els seus familiars, aquell dimarts anava en el cotxe de la seva mare al costat de la seva germana petita, l’Úrsula, de cinc anys. Venien de l’escola. La mare va telefonar al pare, que acabava d’aterrar a Londres per motius laborals, i amb prou feines va poder intercanvi­ar quatre frases, perquè la comunicaci­ó ja no anava gaire bé. La pluja ja creixia fort i Joana Lliteras, una farmacèuti­ca molt estimada de Manacor, va decidir canviar d’itinerari per esquivar la congestió del trànsit per la pluja i arribar abans a casa.

Va voler arribar fins a una variant als afores de Sant Llorenç, i allà la va agafar de ple la riuada. La dona va aconseguir aturar el cotxe. Primer va treure la més petita, l’Úrsula, a qui va deixar a la calçada, en un lloc segur, mentre es dirigia a rescatar l’Arthur. Un cop d’aigua va arrossegar la petita, que va començar a cridar i a xisclar preguntant per la seva mare. Un ciclista alemany que s’havia aturat i refugiat en una casa abandonada va escoltar els crits de la nena i la va rescatar. La va portar amb ell a cobert, però la nena, que no el coneixia, cridava i va picar de peus durant gairebé una hora, fins que es va quedar adormida per l’esforç i la por.

La Joana havia aconseguit treure el seu fill del cotxe, però quan el tenia als braços el corrent els va envestir i els va separar. El cos de la mare va ser localitzat a cinc quilòmetre­s de distància d’aquest punt.

El pare del menor va haver d’identifica­r el seu fill, que va morir dimarts a la tarda amb la seva mare

Tot i això, el petit Arthur amb prou feines va recórrer uns metres. El seu cos va quedar atrapat entre la brossa allà mateix, a escassos metres d’on la seva mare va aturar el cotxe i el ciclista alemany va rescatar la seva germana.

Aquesta era una de les opcions que preveien els equips de rescat, després de centrar la recerca a la rotonda de Son Carrió, on va aparèixer una motxilla amb roba del petit i que la mare guardava al cotxe. La setmana passada els bussejador­s de la Guàrdia Civil també van localitzar la motxilla amb els estris escolars del petit. Amb l’Arthur ja s’eleva a 13 la xifra de morts per la tempesta del 9 d’octubre passat.

Més de 1.000 persones van assistir ahir, a la parròquia de la Mare de Déu dels Dolors de Manacor, al funeral per les víctimes, oficiat pel bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, i presidit pels reis Felip i Letícia. “Ens n’anem amb una imatge molt positiva de la capacitat de solidarita­t impression­ant de tanta gent que s’ha acostat fins aquí”, va declarar el rei. Entre els assistents, la vicepresid­enta del Govern, Carmen Calvo; la presidenta del Govern balear, Francina Armengol; el president del Parlament, Baltasar Picornell; la delegada a les Balears, Rosario Sánchez, i personalit­ats de la societat civil, com ara l’editor de La Vanguardia, Javier Godó, Comte de Godó, i el director general de la Fundació La Caixa, Jaume Giró.

 ?? MAYKA NAVARRO ?? La recerca. La Isabel, tia materna i germana de la mare de l’Arthur, no va deixar de buscar el seu nebot amb un guàrdia civil de Palma Funeral. Ahir els reis Felip i Letícia van presidir a l’església de Manacor el funeral per les 13 víctimes de les inundacion­s
MAYKA NAVARRO La recerca. La Isabel, tia materna i germana de la mare de l’Arthur, no va deixar de buscar el seu nebot amb un guàrdia civil de Palma Funeral. Ahir els reis Felip i Letícia van presidir a l’església de Manacor el funeral per les 13 víctimes de les inundacion­s
 ?? CATI CLADERA / AFP ??
CATI CLADERA / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain