La Vanguardia (Català-1ª edició)

Es lliura a Cadis el cap del clan dels Castañas, el narco més buscat

- ADOLFO S. RUIZ Sevilla

Francisco Tejón, cap del conegut com a clan dels Castañas, considerat el traficant d’haixix més important d’Espanya, es va lliurar ahir a la Policia a La Línea de la Concepción, acompanyat pel seu advocat. Isco el Castañita estava en crida i cerca des de l’any 2016 i el juny d’aquest any es va escapar al Marroc després de la detenció del seu germà petit i colíder de la banda.

Malgrat ser l’home més buscat per les forces de seguretat, ja que fins a mig centenar d’agents participav­en en l’operació contra els Castañas, el detingut va mantenir les seves activitats i fins i tot les aparicions públiques. A començamen­ts d’octubre, Isco apareixia com un dels protagonis­tes d’un videoclip musical amb el cantant cubà Clase-A, envoltat de dones demidespul­lades i ampolles de xampany francès, cosa que la Policia espanyola es va prendre com un desafiamen­t personal del narcotrafi­cant cap a ells.

Francisco i el seu germà Antonio lideraven l’organitzac­ió més important de tràfic d’haixix a la zona del Campo de Gibraltar, cosa que equival a dir que era la més important d’Espanya, ja que s’estima que fins a un 70% d’aquest tipus de narcotràfi­c té com a escenari aquesta zona de la província de Cadis. “El clan dels Castaña ha passat a ser història”, assegurava ahir el cap de la brigada local de la policia judicial de La Línea.

El jutge d’instrucció d’Algesires va ordenar la presó preventiva sense fiança per a Isco i el seu ingrés a la presó de Botafuegos. Està acusat dels delictes de narcotràfi­c, pertinença a organitzac­ió delictiva i blanqueig de capital. Les fonts policials han indicat que amb el seu lliurament comença un procés en què hi ha molt per indagar, com el patrimoni real que té el detingut, així com la informació que pugui aportar del clan.

La pressió policial sobre aquest narco es va redoblar després de la seva aparició al vídeo del cantant cubà. Les forces de seguretat van entendre que s’estava “rient d’ells, malgrat que el vídeo es podria haver gravat feia uns mesos”. En tot cas, no va agradar gota a les seus policials, que van redoblar els esforços per aproximar-se als domicilis i llocs de residència fins que la pressió policial es va fer insuportab­le per a Isco.

Els comandamen­ts policials que van comparèixe­r ahir per donar detalls de la detenció del gran dels Castañas van assenyalar que, en aquest moment “s’ha eliminat el clan”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain