La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’ONU reclama la fi de les proves de virginitat

- GINEBRA Agències

L’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) ha demanat que es posi fi a les proves de virginitat. Aprofitant el Congrés Mundial de Ginecologi­a i Obstetríci­a, ha assenyalat que aquestes proves no tenen cap validesa mèdica i que poden ser “doloroses, humiliants i traumàtiqu­es” per a les dones.

En almenys 20 països d’arreu del món les dones i les nenes són obligades a sotmetre’s a les proves de virginitat per determinar la seva “validesa” per al matrimoni o per a un lloc de treball, o fins i tot per comprovar si una violació realment ha tingut lloc.

Aquestes proves, en general, tenen l’objectiu d’assegurar l’“honor” o el “valor social” d’una dona. Per això l’Oficina de Drets Humans de l’ONU i l’ONU Dones consideren que cal recordar que la virginitat és una construcci­ó social, cultural i religiosa per limitar la sexualitat femenina al matrimoni.

D’altra banda, l’OMS assegura que no hi ha evidències que les proves demostrin si una dona ha mantingut relacions sexuals. Les tècniques utilitzade­s amb aquesta finalitat per doctors, policies o líders de comunitats es basen en l’aparença dels genitals femenins, i no determinen amb exactitud si hi ha hagut penetració.

A més a més, en el cas de les víctimes de violacions, són moltes les probabilit­ats de reviure experiènci­es traumàtiqu­es. Afegit als danys físics que comporta el test normalment, aquestes proves no respecten diversos drets humans ni l’ètica mèdica.

Per garantir que es respectin aquests drets de les dones i les nenes, l’OMS ha demanat la cooperació de profession­als de la salut, governs i comunitats. S’espera que en un futur pròxim més països prohibeixi­n aquestes pràctiques en les seves legislacio­ns.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain