La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’OMS alerta que l’ebola de l’RDC es podria estendre a Uganda i Ruanda

El brot afecta una zona de conflicte, cosa que dificulta la contenció del virus

- JOSEP CORBELLA Barcelona

El brot de l’ebola que ha afectat 216 persones i ha causat 139 morts des de l’1 d’agost a la República Democràtic­a del Congo (RDC) amenaça amb estendre’s a Uganda i Ruanda, va advertir ahir Robert Steffen, president del comitè d’emergència de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) sobre el brot actual.

Aquest comitè d’emergència es va reunir ahir a instàncies del director general de l’OMS, Tedros Adhanom, per valorar si s’havia de declarar una emergència de salut pública d’abast internacio­nal (PHEIC, per les sigles en anglès), el nivell més alt d’alerta previst per l’organitzac­ió sanitària. Aquest nivell d’alerta només s’ha declarat quatre vegades fins ara: per la pandèmia de grip A, pel rebrot de la pòlio, per l’epidèmia de l’ebola de l’oest d’Àfrica i per l’emergència del zika a Amèrica.

Aquesta vegada es compleixen els tres requisits per declarar una PHEIC, va explicar Steffen en una roda de premsa telefònica. El brot actual de l’ebola “és extraordin­ari perquè té lloc en una regió conflictiv­a, amb atacs”, cosa que complica les feines dels equips d’emergència. A més, “hi ha el risc que s’estengui a altres països”; a part d’Uganda i Ruanda, s’han avisat set països més de la possibilit­at que els afecti el brot. Finalment, “té el potencial de requerir una resposta internacio­nal”.

Malgrat que es compleixen els requisits tècnics per declarar el màxim nivell d’alerta, el comitè d’emergència va recomanar al director general de l’OMS que no ho fes perquè tindria més inconvenie­nts que avantatges. “Les implicacio­ns que tindria sobre el moviment de persones i sobre el comerç podrien dificultar els esforços dels equips de resposta”, va argumentar Steffen. Pel que fa als avantatges, serien pocs perquè “la resposta internacio­nal ja està tenint lloc i s’han aconseguit grans avenços des de l’agost”.

En aquests dos mesos i mig s’ha vacunat 18.000 persones que havien estat en contacte amb afectats per l’ebola, cosa que ha ajudat a contenir el nombre d’afectats. Tot i això, bona part dels nous casos afecten persones sobre qui no s’ha pogut esbrinar com van contreure el virus.

Que no s’hagi declarat una PHEIC “no vol dir que no ens prenguem aquest brot molt seriosamen­t”, va declarar el director general de l’OMS. “El risc d’ex- tensió global del virus és baix, però el risc d’extensió als països veïns és molt alt”.

Tedros Adhanom va recordar que el brot s’ha registrat en una zona de conflicte, cosa que dificulta la contenció del virus. L’OMS ha sol·licitat al Consell de Seguretat de les Nacions Unides que adopti mesures per garantir l’accés ininterrom­put dels equips sanitaris a les zones afectades.

Una dificultat afegida és la desconfian­ça d’algunes comunitats cap a les mesures per contenir l’ebola. Els equips sanitaris s’han dirigit a líders religiosos, i també a col·lectius de dones i de joves, per mirar de fer que les mesures de salut pública siguin acceptades.

Malgrat les dificultat­s, l’OMS espera que el brot de l’ebola es pugui “controlar aquest mateix any”, va dir Tedros Adhanom. En comparació amb la gran epidèmia del 2014-2015 a l’oest d’Àfrica, “estem més bé” gràcies a la vacuna i a nous fàrmacs contra el virus.

S’evita declarar una emergència de salut pública internacio­nal malgrat que es compleixen els requisits

 ?? JOHN WESSELS / AFP ?? Un treballado­r sanitari preparat per fer tests en un centre de tractament de l’ebola a la localitat de Beni
JOHN WESSELS / AFP Un treballado­r sanitari preparat per fer tests en un centre de tractament de l’ebola a la localitat de Beni

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain