La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona perd cada any 2.000 places d’àrea verda

Un informe de BSM, que el Consistori diu que és de màxims, apunta a una baixada d’ingressos de tres milions d’euros

- RAÚL MONTILLA Barcelona

Barcelona perd cada any prop de 2.000 places d’aparcament d’àrea verda, les destinades que els veïns puguin aparcar a la seva zona de residència. És així des del 2016, data en què en tota la ciutat hi havia 44.277 estacionam­ents d’aquest tipus, una xifra molt allunyada dels actuals 39.843 i, encara més, dels 37.683 aparcament­s que el govern de l’alcaldessa Ada Colau preveu que puguin quedar l’any que ve. Perquè el 2019 continuarà una supressió d’aparcament­s per tota la ciutat –també de l’àrea blava– que ja està tenint conseqüènc­ies en els comptes de Barcelona Serveis Municipals (BSM). Sense anar més lluny, l’empresa pública ja treballa amb una presumpta pèrdua d’ingressos de tres milions d’euros de cara a l’any que ve a causa de la baixada de recaptació de zones blaves i verdes.

Almenys així queda reflectit en un document intern de l’empresa pública municipal a què ha tingut accés La Vanguardia –i que fonts municipals assenyalen que està fet sobre la “hipòtesi més desfavorab­le”– que, a part de recollir la pèrdua de 2.160 places de zona verda el 2019 per tota la ciutat, també reflecteix una reducció de 755 aparcament­s de l’àrea blava destinada a turismes. La previsió és que es passi de les 7.579 places actuals a 6.824. Una dada: els aparcament­s d’aquest tipus el 2016 eren 9.056 i el 2015, una de les dates de l’última dècada en què hi ha hagut menys nombre de places d’aquest color, van ser 8.566.

Tornant a la baixada d’ingressos, la pèrdua de places d’aparcament –també es preveu que en desaparegu­i un dels 123 destinats a autocars– suposaria, segons la previsió de BSM, que els ingressos derivats de la recaptació de les places d’aparcament­s passessin de 36,7 milions d’euros a 33,7 (de 35,5 milions a 32,4 si es tenen en compte bonificaci­ons o denúncies). Es tracta d’una disminució important en la recaptació que en el mandat de Colau no és nova; es va arrossegan­t.

En aquest sentit, malgrat que el total no ha transcendi­t, al març, en el marc d’una comissió d’Economia, BSM ja va reconèixer que la recaptació de les àrees blava i verda, que el 2016 va ser de 38,9 milions, va passar a ser de 37,6 milions l’any següent (en aquell període el nombre d’aparcament­s per a residents va baixar de 44.277 a 42.381).

La supressió de places a raó de 2.000 per any té lloc gairebé de manera paral·lela a la proliferac­ió de carrils bici. Fonts municipals van precisar, però, que els motius de la reducció de places no es poden atribuir només als carrils bici, sinó que també responen a un conjunt d’actuacions de millora de l’espai públic, com ara l’ampliació de voreres, conversion­s en zona de vianants, urbanitzac­ions o carrils bus. Van afegir que entre el 2015 i el 2017 es van incrementa­r en 10.000 el nombre de places de motos en calçades i que les de cotxes perdudes s’han compensat. Les mateixes fonts assenyalen que de tots els carrils bici i bus que es construira­n només la meitat tindran incidència en aparcament­s.

Des de l’Ajuntament també s’argumenta que la disminució de places d’aparcament ja es donava durant el govern de l’alcalde Xavier Trias, una cosa que no queda tan clara.

I és que, durant aquella etapa, hi va haver una mitjana de 40.000 places de zona verda i gairebé 9.000 de zona blava gran part del mandat. De fet, les 44.277 places de l’àrea verda que hi havia a Barcelona el 2016 –abans que el govern de Colau comencés l’eliminació de 2.000 places per any– diverses fonts de l’Ajuntament les atribueixe­n, precisamen­t, a la inèrcia del govern de Trias.

La proliferac­ió de carrils bici i els aparcament­s per a motos, entre les possibles causes

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? La proliferac­ió dels carrils bici, una de les causes principals de la desaparici­ó d’aparcament­s
ANA JIMÉNEZ La proliferac­ió dels carrils bici, una de les causes principals de la desaparici­ó d’aparcament­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain