La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rodalies guanya 1,7 milions de viatges els tres primers trimestres de l’any

- Barcelona

El nombre d’usuaris del transport públic continua creixent mes rere mes a Catalunya, especialme­nt en l’àmbit ferroviari. Els usuaris de Rodalies entre el gener i el setembre han crescut un 1,8% respecte del mateix període de l’any passat, de manera que es manté una tendència constant a l’alça des de fa tres anys.

Amb 93,5 milions de viatges registrats els tres primers trimestres de l’any, el servei ha sumat 1,7 milions en comparació amb el mateix període del 2017. Si s’amplia el focus, des del gener del 2016 s’han incorporat set milions de ciutadans al servei prestat per Rodalies.

El gruix dels viatgers es concentra al nucli de Barcelona, amb 86,6 milions d’usuaris, un 1,7% més que entre el gener i el setembre del 2017. A escala percentual l’increment de passatgers encara és més gran en els serveis de Regionals i els trens dels nuclis de Rodalies a Tarragona i Girona, amb un creixement d’un 2,6% i un total de 6,8 milions de viatges. Segons dades de l’operador ferroviari, el recorregut mitjà que fan els passatgers a bord dels trens de Rodalies és de 25 quilòmetre­s en un temps aproximat de 20 minuts.

Queden enrere els anys en què la crisi econòmica i les contínues incidèncie­s en el servei foragitave­n els passatgers. Ara el repte és millorar les freqüèncie­s, un aspecte de difícil resolució immediata, ja que la xarxa ferroviàri­a de Barcelona està al límit de la seva capacitat. Sobre la taula hi ha la reorganitz­ació de les vies de l’estació de Sants, una solució cridada a ser immediata perquè l’Administra­dor d’Infraestru­ctures Ferroviàri­es (Adif) ja l’ha licitat. La seva execució està prevista per als pròxims mesos, malgrat que encara no s’ha programat el calendari.

El recent anunci de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) d’estendre la primera corona tarifària als 36 municipis que formen part de l’organisme supramunic­ipal a partir del gener de l’any que ve es preveu que es tradueixi en un increment més gran dels passatgers, ja que el preu del bitllet passarà a ser de la meitat per a prop de 400.000 persones.

Els bons indicadors de Renfe es fan extensius a la resta dels operadors de transport públic, amb un creixement destacat especialme­nt en el cas de l’autobús, tant pel que fa a la capital catalana amb Transports Metropolit­ans de Barcelona (TMB) com pel que fa a l’àmbit metropolit­à en les línies gestionade­s per operadors privats i el NitBus.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain