La Vanguardia (Català-1ª edició)

Madrid minimitza les arribades de menors a Catalunya

La Generalita­t rebutja el recompte a la baixa dels nens migrants fet pel Govern central per al repartimen­t d’ajuts

- Barcelona

Els números no quadren. Aquesta setmana el Departamen­t de Treball, Afers Socials i Famílies ha rebut una carta del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social en què se li notifica que a Catalunya només li toquen dos milions d’euros dels fons vinculats a l’atenció i l’acollida de menors migrants no acompanyat­s. Fonts d’aquest departamen­t van explicar que el Govern de Pedro Sánchez ha xifrat en 269 l’increment de nens a càrrec de la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescènc­ia (DGAIA) entre el 31 de desembre del 2017 i el 30 de setembre passat, quan, segons els seus comptes, són com a mínim uns 1.100.

Una cosa és la diferència abismal entre les dues xifres, i una altra, els criteris, també als antípodes, a l’hora de distribuir entre les comunitats autònomes els 40 milions anunciats pel Govern espanyol el 5 de setembre. Les mateixes fonts van reiterar que Catalunya exigeix una ajuda per la totalitat dels menors estrangers atesos, que segons l’últim recompte eren 2.809 del total de 9.164 nens tutelats.

Fins al 30 de setembre Catalunya havia rebut 2.413 joves migrants, la majoria procedents del Marroc, cosa que va portar els centres de la DGAIA al límit. La Generalita­t preveu que n’hagin arribat més de 3.000 a final d’any.

La notificaci­ó enviada per Sanitat detallava que, segons els seus càlculs, la DGAIA només havia passat a acollir 269 menors més durant aquest període. Ahir una portaveu del departamen­t del conseller Chakir el Homrani va especifica­r que el 31 de desembre del 2017 havien arribat 1.500 persones estrangere­s que no havien fet els 18 anys, i també que nou mesos després, el 30 de setembre, el nombre de tutelats s’havia elevat a uns 2.600; per tant, 1.100 més i quatre vegades més que l’estimació feta per Madrid, sempre segons les mateixes fonts.

La DGAIA ha anat obrint els últims mesos equipament­s d’emergència i centres d’acolliment per intentar donar resposta a un col·lectiu molt vulnerable. Però el sistema s’ha revelat insuficien­t, impotent per atendre en condicions nois amb necessitat­s especials. Catalunya és una de les comunitats amb més arribades. La DGAIA va reclamar al Govern espanyol que els anunciats 40 milions d’euros es repartissi­n en funció del nombre de persones acollides i no partint d’un compromís de quotes, tal com va anunciar Madrid.

El Govern de Madrid està ultimant el reial decret que ha de concretar l’aplicació d’aquesta mesura pensada per donar suport a les comunitats autònomes, que són les responsabl­es de l’atenció dels menors. El president de la Comunitat de Madrid, Ángel Garrido, també va expressar ahir la seva estupefacc­ió quan se li va notificar que no ingressara­n ni un euro, ja que, a parer del Govern central, no han rebut cap menor. Al contrari, Andalusia, que és el punt d’entrada d’aquests nens i adolescent­s des del Marroc, és la que cobraria més subvencion­s, malgrat que molts d’aquests joves no es queden al sud, ja que prosseguei­xen la seva ruta migratòria cap al nord.

A Catalunya només li tocarien dos milions d’euros del total de 40 previstos per atendre l’increment d’arribades

 ?? XAVIER CERVERA ?? Menors migrants al centre de Barcelona aquest estiu
XAVIER CERVERA Menors migrants al centre de Barcelona aquest estiu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain