La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’òpera al teatre del Bosque

- FREDERIC BALLELL / IMATGE CEDIDA PER L’ARXIU FOTOGRÀFIC BARCELONA

El treballado­r, amb una gorra blanca de plat i uniforme més discret, exhibeix i custodia un anunci voluminós i tridimensi­onal. S’ha plantat en un lloc de categoria de la Rambla: entre el Palau Moja i l’església de Betlem. Un parell de ramblistes ben vestits xerren amb ell. ¿Parlen sobre el tema publicitar­i?

Es tracta del teatre del Bosque, de Gràcia, situat a la rambla del Prat. Es distingia per una trajectòri­a força considerab­le. Anuncia l’òpera wagneriana Lohengrin. No es tractava d’una pensada, ni d’una improvisac­ió. I és que Josep Valls, el propietari, era un enamorat de l’òpera, i per això va aconseguir un contracte de col·laboració amb el Liceu.

No només oferia qualitat, sinó també preus assequible­s per convertir la seva oferta en èxits populars. Però hi havia alguna cosa més: Valls tenia un sentit de la publicitat innat, servit amb una originalit­at i una valentia que li aportava uns resultats espectacul­ars.

Un exemple indicatiu. Va aconseguir representa­r per primera vegada fora d’Itàlia Madama Butterfly. El permís li va ser concedit pel seu historial: no només aconseguia nombroses representa­cions de l’obra contractad­a, sinó que pagava puntualmen­t els drets d’autor.

Així doncs, per llançar amb la força oportuna aquella estrena, no es va acontentar amb la fama que ja tenia el mestre Puccini, sinó que va desplegar una campanya publicitàr­ia vistosa. Va llogar un tramvia de dos pisos: a la plataforma baixa s’hi va situar l’orquestra, que tocava fragments de l’òpera, i la superior, descoberta, es va omplir de comparses vestides amb quimonos que lluïen para-sols; els laterals estaven tapats amb cartells. Cada dia feia l’itinerari entre les places Lesseps i Catalunya. A més, uns grups de músics actuaven en places i mercats ben triats.

Tant d’esforç no va ser en va: set representa­cions més que a Itàlia, i Puccini li va fer arribar la seva felicitaci­ó.

El juny del 1907 estrenava Lohengrin. La premsa destacava així els cantants: “Debuta la soprano senyoreta Vergeri i el tenor senyor Saludas”, i s’afegia el preu de l’entrada general: 50 cèntims.

Per la revetlla de Sant Pere

Josep Valls, el propietari, era imaginatiu, innovador, valent i dinàmic

anunciava altres al·licients: “Ball, focs artificial­s, concurs de patinatge, etcètera”.

El seu dinamisme el va empènyer a evitar de concentrar­se en el teatre del Bosque i es va convertir en empresari d’altres escenaris, com per exemple del Paral·lel. Tampoc no es va limitar només a Barcelona, sinó que va projectar la seva tasca en altres ciutats, fins al punt de muntar una gira per Llatinoamè­rica per promociona­r una revista musical.

Un altre exemple: va ser padrí de noces de Lluís Companys i el va acompanyar al balcó de la Generalita­t quan va proclamar la república.

 ??  ?? Anunciava Lohengrin al centre de la Rambla
Anunciava Lohengrin al centre de la Rambla

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain