La Vanguardia (Català-1ª edició)

Caves a preu de xampany

El sector aposta amb èxit, i cada cop més, per productes del més alt nivell a fi d’associar-se amb una imatge de qualitat

- Sant Sadurní d’Anoia

Sembla que el sector del cava es vulgui treure de sobre l’estigma de ser només un producte barat i que únicament serveix per brindar. Els darrers anys s’està fent una aposta molt destacada pels productes de més qualitat, que es situen a l’altura de preus dels millors xampanys. La DO Cava va tornar a batre rècords el 2017. Les vendes van ser de 252.515.336 ampolles durant l’any passat (un 3% més que el 2016). El valor econòmic total va ser de 1.149,3 milions d’euros, la qual cosa va suposar un 6,5% més respecte al 2016. Aquest últim any va ser especialme­nt significat­iu el creixement en 3,1 milions d’ampolles (+10,77%) dels caves prèmium (reserva i gran reserva), que van arribar als 32,6 milions d’ampolles.

El nou president del Consell Regulador del Cava, Javier Pagés, aposta per “dotar el producte i el sector de millors atributs per treure avantatges competitiu­s”, i insisteix a créixer no només en volum sinó en valor. Vol que el producte “ocupi el lloc que realment es mereix, entre els millors del món”.

En aquest marc, dilluns es va presentar a Madrid el cava més car de la història, l’exclusiu i limitadíss­im Tribut Segona Plenitud 1996, de Recaredo, amb 20 anys de criança (275 euros). I avui es presenta a Barcelona el cava rosat més car comerciali­tzat fins ara, La Siberia, de Juvé & Camps (105 euros).

Fins ara els elaborador­s de cava no havien apostat gaire decididame­nt pels rosats de gamma alta. De fet, els preus dels caves rosats, al contrari del que passa amb el xampany, en què els escassos rosats són força més cars que els blancs, fins ara han estat lluny dels millors caves blancs.

Actualment el sector del cava produeix 20,9 milions d’ampolles de caves rosats. La Siberia es un gran reserva brut nature elaborat amb un pinot noir plantat l’any 1984. Es presenta amb 80 mesos de criança. La consellera delegada de Juvé & Camps, Meritxell Juvé, diu que coneixen molt bé el sector des de la posició de líders dels caves gran reserva, i que “l’aposta constant per les criances llargues, l’ecologia i els caves de paratge qualificat són la nostra raó de ser”.

El brut nature tribut Segona Plenitud, de Recaredo (80% de xarel·lo i chardonnay), que la setmana que ve també es presenta a Barcelona, té 244 mesos de criança i només n’hi ha 244 ampolles disponible­s. No tindrà continuïta­t. Vol ser un homenatge a la segona generació de les caves, encarnada pels germans Josep i Antoni Mata Casanovas. La guia més influent del món, Wine Advocate (Parker), ja li ha concedit 97 punts. La seva sortida al mercat coincideix amb la vintena verema d’un altre dels caves icònics del sector, el Turó d’en Mota de Recaredo, que acaba d’estrenar l’anyada 2006 (uns 110 euros). El director general de Recaredo, Ton Mata, diu que amb aquest homenatge han volgut fer “una demostraci­ó i una reivindica­ció”. Afegeix, en aquest sentit, que “els darrers 20 anys hem demostrat, juntament amb altres elaborador­s, que es poden fer grans caves de terrer”.

Les caves Nadal també presentara­n la setmana que ve el nou Magnum RNG 20, un cava amb més de 20 anys de criança que encara no ha sortit al mercat i que commemora els 75 anys del celler (encara no n’han marcat el preu). D’altra banda, dijous passat les caves Vallformos­a van presentar un dels productes més selectes dels seus prop de 100 anys com a elaborador­s: l’escumós La Plume de Mistinguet­t Sparkling. Es tracta d’un pinot noir blanc de noir, un brut del qual s’han elaborat 5.000 ampolles i que s’ofereix a un preu de 35 euros.

Mistinguet­t s’inspira en el nom artístic de Jeanne Florentine Bourgeois (1875-1956), cantant, actriu i vedet. Amb La Plume es vol retre homenatge i reviure l’ambient de l’alta societat parisenca de principis del segle XX.

Recaredo presenta un limitadíss­im cava de 275 euros, i Juvé & Camps, un rosat de 105 euros

 ?? MARÇAL FONT ?? Verema al turó d’en Mota de Recaredo, el mes passat
MARÇAL FONT Verema al turó d’en Mota de Recaredo, el mes passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain