La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cadenes perpètues en el cas de l’assassinat d’Hélène Pastor

- París. Correspons­al

El novel·lesc cas de l’assassinat de la multimilio­nària Hélène Pastor, el crim que va sacsejar la placidesa del principat de Mònaco ara fa quatre anys, va tenir ahir un primer desenllaç judicial. Un tribunal d’Ais de Provença va condemnar a cadena perpètua els màxims responsabl­es de la mort de la rica hereva d’un imperi immobiliar­i i el seu xofer, Mohamed Darwich, que van ser tirotejats per sicaris dels baixos fons marselleso­s el 6 de maig del 2014 a Niça.

Van rebre la màxima pena el gendre de Pastor, el polonès Wojciech Janowski, de 69 anys, considerat l’instigador de l’emboscada mortal, i també els autors materials, Samine Said Ahmed i Al Haïr Hamadi. A 30 anys de presó va ser condemnat Pascal Dauriac, exentrenad­or físic de Janowski, que va ser l’encarregat de la logística criminal.

El judici, que ha durat cinc setmanes, va fer un gir espectacul­ar dimarts, quan l’advocat de Janowski, el mediàtic Eric Dupond-Moretti, en un cop d’efecte, es va fer portaveu del seu client i en va reconèixer la culpabilit­at. El gendre ja ho havia admès en els interrogat­oris, després de ser detingut, però després es va retractar, al·legant un coneixemen­t insuficien­t del francès i un error de traducció. En la nova assumpció de culpa, Janowski va justificar la mort de la sogra pel maltractam­ent psicològic a què, suposadame­nt, sotmetia la filla d’aquesta. Dupont-Moretti, que presentarà recurs contra la sentència, va mirar de plantejar com a atenuant de l’assassinat l’ambient de riquesa desmesurad­a al principat. “Els diners et tornen boig”, va dir, i va parlar de Mònaco com “aquell univers pasteuritz­at”.

El crim de la potentada monegas-

ca va treure a la llum una història de gran impostura, la de Janowski, excrupier de casino i empresari fracassat, que va arribar a ser cònsol honorari de Polònia però que mai no es va sentir integrat a la família Pastor. És un còctel diabòlic de deliris de grandesa, enveges, odis i cobdícia. Janowski tenia una vida de luxes –gràcies a l’assignació de mig milió d’euros que Hélène Pastor donava a la seva dona i al seu altre fill–, però això no era suficient. En volia més. Els sicaris van disparar contra Pastor a la sortida de l’hospital on estava ingressat el seu fill Gildo, víctima d’una embòlia cerebral. Segons la sentència, Janowski haurà de complir almenys 22 anys de presó efectiva. Si sobreviu, recuperarà la llibertat amb 91 anys.

 ?? GERARD JULIEN / AFP ?? Gildo Pallanca-Pastor, fill de la víctima, comentant la sentència
GERARD JULIEN / AFP Gildo Pallanca-Pastor, fill de la víctima, comentant la sentència

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain