La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Generalita­t diu que ja estava fixat deixar de bonificar les enginyerie­s

- Barcelona

Als comunicats de protesta d’estudiants i rectors per la supressió de la bonificaci­ó que rebien els alumnes d’Enginyeria des de l’any 20132014, la Secretaria d’Universita­ts respon que ja estava previst que s’eliminés aquest curs, raó per la qual s’ha aplicat automàtica­ment i sense informar els campus.

La bonificaci­ó, que ascendeix a uns 225 euros per alumne, es va determinar el 2013 pel canvi de coeficient de la titulació d’Enginyeria, que es va passar a qualificar com a “experiment­al”, cosa que va comportar un augment de preu de 3,76 euros per crèdit. Aquesta qualificac­ió es dona en carreres università­ries que fan ús de laboratori­s o de tecnologia especial, raó per la qual el preu de la matrícula és més car (uns 2.370 euros a l’any). Aquell curs el govern d’Artur Mas va augmentar significat­ivament les matrícules de tots els graus, cosa que afectava doblement les carreres tècniques. Per frenar les protestes estudianti­ls, el govern va publicar al decret de preus una resolució amb la bonificaci­ó de les enginyerie­s.

A Universita­ts assenyalen que quan es va determinar reduir el preu (mitjançant les beques equitat) ja estava previst que el termini només s’establia per als alumnes que comencessi­n i que, passats els cinc anys, s’entenia que els nous estudiants s’adaptaven als preus correspone­nts a una titulació experiment­al. “Per tant, ja estava aprovat que en el decret de preus correspone­nt al curs 2018-2019 –l’actual– es deixaria d’aplicar aquesta bonificaci­ó”, indica un portaveu d’Universita­ts.

El Consell de l’Estudianta­t de les Universita­ts Catalanes (Ceucat) i les universita­ts UPC, UAB i UB es van queixar dimarts que la notícia els ha sorprès perquè no van ser informats d’aquesta modificaci­ó.

Universita­ts minimitza l’impacte de la decisió assenyalan­t que els últims cursos el nombre d’estudiants que demanaven la bonificaci­ó s’havia reduït notablemen­t. Així, dels 4.605 estudiants que la van sol·licitar el curs 2013-2014, s’ha passat als 2.972 el curs 20172018, una xifra que correspon a un 12% dels estudiants d’Enginyeria en total.

D’altra banda, els ministeris d’Educació i Ciència, Innovació i Universita­ts han firmat un acord per reformar el sistema de beques pel qual aquest mes convocaran l’Observator­i de Beques, Ajuts a l’Estudi i Rendiment Acadèmic, que no es reuneix des del 2011. En el comunicat conjunt afirmen que aquest període ha estat marcat per circumstàn­cies econòmique­s i polítiques que han comportat retallades, cosa que ha augmentat les necessitat­s educatives dels grups més vulnerable­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain