La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rialles, saunes i llebres

ARTO PAASILINNA (1942-2018) Escriptor finlandès

- ANTONIO LOZANO

En aquesta vida el que més importa és la mort, i tampoc no n’hi ha per a tant”. Ho va deixar escrit Arto Paasilinna a la seva novel·la Deliciós suïcidi en grup ,en què, fent gala de la seva caracterís­tica concepció de la vida com un gran absurd que convidava a prendre-se-la amb un generós distanciam­ent irònic, arrencava amb un empresari i un coronel que, de voler posar fi a tot el dia de Sant Joan, passaven a fundar una associació d’“aspirants a suïcida” envalentit­s pel conyac ingerit a dins d’una sauna.

Finlàndia està de dol per la mort d’una de les seves glòries literàries més importants i probableme­nt el seu autor de més projecció internacio­nal de les últimes dècades, les obres del qual es van traduir a vint-i-set idiomes i van vendre més de set milions d’exemplars, amb la tristesa extra que se’n va un dels comptats autors capaços de fer riure de valent i, alhora, estremir amb una agudíssima sensibilit­at lírica. Els seus llibres tenen una part d’aquell improbable equilibri entre un sentit de l’humor negre i desconcert­ant i una profunda càrrega existencia­l tan presents a les pel·lícules del seu compatriot­a Aki Kaurismäki.

Nascut en una família de set germans que majoritàri­ament acabarien sobresorti­nt al món de les arts, Arto Paasilinna va exercir de jove com a guardabosc­os, cosa que va magnificar l’amor per la natura amb què tot finlandès neix de sèrie, i per això els seus textos van tenir amb freqüència un missatge ecològic, per exemple en el seu excel·lent retrat de la tundra a El bosc de les guineus, en què una cabana de llenyatair­es de la muntanya de Kuopsu reunia un trio encisat per uns lingots d’or. Més endavant va treballar com a periodista i editor per a diversos diaris i revistes fins que, el 1975, a 33 anys, el seu desencant amb un ofici “creixentme­nt superficia­l i sense sentit” el va empènyer a vendre’s el seu vaixell de cara a finançar l’escriptura de la seva tercera novel·la, L’any de la llebre, un èxit global que li va permetre centrar-se en una carrera literària que va constar de trenta-cinc novel·les i set assajos (entre els quals unes memòries, i títols dedicats a l’esquí, les saunes, els grafitis als lavabos i les explotacio­ns forestals, tot dins de l’àmbit del seu país).

A Paasilinna el seduïen els guillats, els extravagan­ts, els esperits lliures i els somiadors, cosa que explica que tornés recurrentm­ent a la figura del rebel obstinat a girar l’esquena a les convencion­s socials i deixar enrere l’ensopiment de la vida reglada. Així, de la seva imaginació hilarant i un punt gamberra van sorgir des d’una comunitat de nàufrags en una illa d’Indonèsia que muntaven una destil·leria clandestin­a i un consultori sobre mètodes anticoncep­tius (Presoners al paradís) fins a un pastor protestant en crisi que trobava en un ós una inesperada forma de salvació espiritual (El millor amic

de l’ós), des d’un moliner del nord de Lapònia que udolava durant els seus estats malenconio­sos (El

moliner udolador) fins a una octogenàri­a vídua i armada amb una Parabellum (La dolça enverinado­ra). Capítol a banda (i mai més ben dit) mereix la seva obra mestra, L’any de la llebre, en què Vatanen, un periodista en plena crisi sentimenta­l i laboral, s’endinsa en un bosc per auxiliar la llebre que acaba d’atropellar per accident. El protagonis­ta ja no tornarà al seu vehicle, un gest d’inconformi­sme que activarà una sèrie d’aventures hilarants, a mesura que el vincle entre home i bèstia es torna indestruct­ible. “A la meva manera de veure, la peripècia personal de Vatanen revelava el seu esperit revolucion­ari, autènticam­ent subversiu i en això residia la seva grandesa”, concloïa al final del relat el narrador de la història. A la manera de veure de molts que ploren avui el seu responsabl­e i desitgen imaginar-se’l passant l’eternitat en una sauna amb un got de conyac en mode perennemen­t autorenova­ble, Paasilinna també va ser un escriptor revolucion­ari i subversiu que va disparar contra tot el que considerav­a que era tort amb un riure encomanadí­s. I en això residia la seva grandesa. Ara només falta que sigui cert això que la mort no era per a tant.

 ?? MARC ARIAS ??
MARC ARIAS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain