La Vanguardia (Català-1ª edició)

El debut metalitera­ri de Pol Beckmann

El nou fitxatge de Quaderns Crema s’estrena amb ‘Novel·la’, la ficció d’un triangle amorós

- Barcelona

L’editora de Quaderns Crema, Sandra Ollo, ha reprès amb força la tasca que havia liderat des del 1979 Jaume Vallcorba. Ahir, en la trobada amb els mitjans de comunicaci­ó, es va mostrar orgullosa de presentar Pol Beckmann (Barcelona, 1991), una jove promesa que aviat deixarà de serho, no pas per jove, però sí per promesa, perquè debuta en la literatura amb una novel·la metaliterà­ria que s’havia de dir, tant sí com no, Novel·la, tal com defensen l’autor i l’editora.

Pol Beckmann narra la història d’en Bekman, un escriptor profundame­nt enamorat de la Sofia, la dona perfecta amb qui manté una relació perfecta, però un bon dia coneix la Laura. La Laura no és tan perfecta com la Sofia, però és més real... i el triangle amorós, amb tot de complexita­ts i fins i tot de gelosies, està servit. La novel·la Novel·la acaba sent “un joc malaltís entre ficció i realitat”, si convenim a anomenar realitat el que hi ha escrit en una obra de ficció.

Tot i la joventut de l’autor, l’editora remarca “la maduresa de la seva escriptura i el to de la novel·la, escrita amb un llenguatge senzill i precís”. Beckmann està nerviós perquè és la seva primera roda de premsa, però se’n surt prou bé: “No crec que sigui una novel·la gamberra, però sí que té alguns elements gamberros”. Beckmann reconeix Pirandello “en certa manera com un referent”, i en la conversa amb els periodiste­s, cada cop més distesa, també treu el nas Pigmalió.

L’autor reconeix influèncie­s de dos grans autors de la casa, Quim Monzó i Sergi Pàmies, i explica que li havia agradat molt Pere Calders, però que la seva obra se n’ha allunyat. També confessa la mestria de Borges, Kafka, Onetti i Saramago, de qui cita Assaig sobre la ceguesa i revela que “el capítol 31 n’és un petit homenatge”.

Tot i que ha escrit uns quants contes, alguns dels quals han estat premiats, Novel·la és la primera obra que publica. La gènesi cal buscar-la també en un conte: “En tenia un amb aquesta temàtica i vaig decidir fer-ne la novel·la”, explica Beckmann, que estava treballant en un projecte molt més complex que va deixar de banda i que no considera recuperar a mitjà termini. Entremig es planteja nous projectes, en la línia de l’obra que ara publica.

Ollo considera que Novel·la té un valor afegit perquè “vivim en una societat fantasiosa que necessita fabular i crear una realitat paral·lela”. Sobre l’edició del llibre, amb una il·lustració de Leonard Beard a la portada, vell col·laborador de Quaderns Crema, subratlla “la validesa i la modernitat del disseny creat fa gairebé 40 anys”.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? L’escriptor Pol Beckmann
ÀLEX GARCIA L’escriptor Pol Beckmann

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain