La Vanguardia (Català-1ª edició)

Òpera a Catalunya serà una fundació

- Barcelona

Era qüestió de temps. El cicle Òpera a Catalunya que Mirna Lacambra impulsa des de fa 29 anys per acostar al territori les produccion­s que munta Amics de l’Òpera de Sabadell (AAOS), està agafant el protagonis­me que es mereix. Per començar, donarà nom a la imminent fusió entre AAOS i l’Orquestra Simfònica del Vallès, de manera que la pròxima primavera es constituir­à la Fundació Òpera a Catalunya (FOC), en què seran presents també Banc Sabadell i la Fundació Fluidra.

Amb aquest projecte d’integració creativa d’equips, Amics de l’Òpera de Sabadell, una altra víctima de l’IVA reclamat per Hisenda –ha abonat 450.000 euros al fisc, recuperabl­es en part quan es resolgui el recurs que ha imposat–, vol assegurar el futur de l’òpera al territori i consolidar un relleu generacion­al. El Departamen­t de Cultura veu de bon ull la fusió –“una proposta de país”, com la van qualificar ahir– i ha augmentat en un 34% la seva aportació (523.000 euros en lloc dels 349.000 del 2017).

La novetat aquest any és Falstaff de Verdi, un títol que en les 36 edicions de Sabadell encara no s’havia muntat. El baríton Toni Marsol encapçalar­à el repartimen­t, amb Albert Casals, Svetla Krasteva, Carles Daza o Marga Cloquell. El muntatge de Pau Monterde amb Daniel Gil de Tejada a la batuta s’estrenarà a La Faràndula el 24, 26 i 28 d’octubre, i tot seguit farà una gira per Reus, Lleida, Sant Cugat, Granollers, Manresa i Tarragona.

Els altres dos títols de la temporada són muntatges rescatats del 2013 i 2015. L’elisir d’amore de Donizetti –amb el tenor mexicà César Cortes com a Nemorino i la soprano Núria Vilà debutant com a Adina– es veurà al febrer i al març a les mateixes places que Falstaff, més Tortosa, Girona i Vic. I ja al maig es reprendrà una Bohème de Puccini ambientada entre gratacels, amb Maite Alberola com a Mimì i Enrique Ferrer com a Rodolfo. L’anterior Òpera a Catalunya va registrar 28.000 espectador­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain