La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern central nega que la quota dels autònoms hagi de pujar per l’SMI

- Madrid ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va assegurar ahir al Congrés que la quota mínima a la Seguretat Social –que paguen la immensa majoria dels treballado­rs per compte propi– no s’incrementa­rà per la pujada del 22% del salari mínim interprofe­ssional (SMI) prevista al pla pressupost­ari del 2019.

El Govern socialista nega que la decisió per a l’any que ve d’augmentar fins als 900 euros el salari mínim hagi d’arrossegar la cotització mínima dels autònoms,

L’Executiu espera que els treballado­rs per compte propi cotitzin pels seus ingressos el gener del 2019

ja que el seu “objectiu” és que el pròxim 1 de gener estigui en vigor el nou sistema de quotes vinculat als ingressos reals dels treballado­rs per compte propi. Aquesta reforma del règim dels autònoms, que s’està debatent actualment al Parlament, està recollida també en l’acord de 50 pàgines firmat pel PSOE i Podem per tirar endavant els pressupost­os.

Des del mes de juliol passat, amb l’aprovació dels últims comptes, la base mínima de cotització va pujar a 932,70 euros, per la qual cosa els autònoms han de pagar a la Seguretat Social 278,87 euros mensuals. Des de fa anys, les associacio­ns d’autònoms reclamen que la cotització tingui en compte els ingressos i que, per exemple, aquells que guanyen per sota de l’SMI gaudeixin d’una base més baixa i, per tant, una quota més reduïda. Com a contrapart­ida, els autònoms que tenen uns ingressos molt més alts haurien de contribuir en gran manera a la Seguretat Social.

Tant des del Ministeri d’Hisenda com des del de Treball asseguren que, en el cas que el canvi en el model de cotització no estigui aprovat per a començamen­ts de l’any que ve, arbitraran una fórmula que “desvinculi” l’evolució de l’SMI de la quota mínima per als autònoms. D’aquesta manera, insisteixe­n, aquest tipus de treballado­rs continuarà cotitzant amb les bases actuals fins que la reforma tiri endavant.

El fort increment de l’SMI per al 2019 va ser rebut amb preocupaci­ó per les associacio­ns d’autònoms, mentre PP i Ciutadans van acusar l’Executiu de Sánchez de voler enredar el col·lectiu.

El Govern central rebutja que hagin rectificat la seva posició respecte als autònoms i asseguren que l’estimació de 1.500 milions d’euros addicional­s en la recaptació de la Seguretat Social per l’augment de l’SMI fins als 900 euros, previst en el pla pressupost­ari, no partia d’un augment de les quotes socials per als treballado­rs per compte propi.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain