La Vanguardia (Català-1ª edició)

Borrell admet “l’error” d’Abengoa i no recorrerà

La multa al ministre puja a uns 30.000 euros

- CONCHI LAFRAYA

El ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell, no recorrerà contra la sanció que li ha imposat la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) per la venda de 9.030 euros d’accions d’Abengoa d’una cartera que ell administra­va i pertanyien a la seva exdona.

La sanció puja a uns 30.000 euros, segons fonts properes al ministre, encara que la xifra exacta no es coneixerà fins que el supervisor enviï la resolució definitiva i es publiqui en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

El ministre, en una resposta al diputat del PP, José Ramón García- Hernández, en el ple del Congrés, va admetre que “va ser un error administra­tiu” i va assenyalar ahir que comunicarà a la CNMV que no pensa presentar recurs d’alçada davant el Ministeri d’Economia perquè “ningú no entendria” un recurs davant el mateix Govern del qual Borrell forma part. Segons el seu parer, seria “una situació anòmala” perquè obligaria la ministra Nadia Calviño, companya de grup, a manifestar-se. I l’oposició, fos quin fos el dictamen, l’utilitzari­a per fer “interpreta­cions políticame­nt interessad­es”.

En principi, Borrell tenia fins al 28 d’aquest mes per presentar la seva disconform­itat amb la sanció davant Economia. Si no la presenta –com va anunciar ahir–, la CNMV emetrà un informe amb la sanció ferma, que després enviarà al BOE per a la seva publicació.

Als passadisso­s del Congrés, Josep Borrell va insistir que ha pres aquesta decisió “per responsabi­litat política”, però va recalcar que continua estant “en total desacord” amb la CNMV i va insistir que ell “no va fer servir informació privilegia­da”.

Els seus assessors jurídics han arribat a la conclusió que no pot recórrer la sanció directamen­t davant els tribunals sense passar primer pel tràmit del recurs d’alçada davant el Ministeri d’Economia. “Políticame­nt, que un ministre recorri davant un Govern del qual forma part pot donar lloc a moltes lectures”, va reconèixer.

Borrell, va admetre almenys que la seva manera de procedir, en ser conseller d’Abengoa quan es va produir la venda, “va ser un error que pot constituir només un falta administra­tiva”.

No obstant això, la CNMV qualifica d’“infracció molt greu” que qualsevol conseller d’una empresa utilitzi informació privilegia­da per a la compra o venda d’accions de la mateixa companyia per al seu ús particular o per al benefici d’algun familiar.

El quid de la qüestió és que aquesta venda es va produir el novembre de l’any 2015 i el dia 25 d’aquell mateix mes Abengoa va anunciar que es trobava en situació de preconcurs de creditors. La CNMV va obrir la investigac­ió el 13 de juliol de l’any passat i, ara, l’expedient ha acabat en sanció.

Les multes estan recollides a l’article 300 de la llei del Mercat de Valors, però la fórmula recull una forquilla en funció dels beneficis obtinguts i del grau de vinculació del directiu amb la companyia. En xifres, “ve a ser fins a un quíntuple de la pèrdua evitada”, assenyalen fonts coneixedor­es dels fets.

Borrell va entrar a la firma andalusa el 2009 com a conseller independen­t i s’hi va mantenir fins al novembre del 2016, quan ja havia entrat en la fase de preconcurs de creditors. Amb un deute net de 6.300 milions d’euros i brut de 8.900 milions, Abengoa va evitar la fallida mitjançant un acord amb els creditors per a la reestructu­ració del grup mitjançant la injecció de 1.170 milions a canvi de cedir el 90% del capital a fons, banca i bonistes.

Les accions venudes per 9.030 euros pertanyien a l’exdona del ministre d’Exteriors

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? El ministre d’Exteriors, Josep Borrell, ahir al Congrés
EMILIA GUTIÉRREZ El ministre d’Exteriors, Josep Borrell, ahir al Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain