La Vanguardia (Català-1ª edició)

Berkeley cau un 92% des de l’agost pels dubtes sobre la mina d’urani a Salamanca

-

La multinacio­nal australian­a Berkeley Energía que cotitza des del juliol a la borsa espanyola es va enfonsar ahir un 43% després que transcendí­s que previsible­ment no va obtenir els permisos administra­tius per poder començar a operar. L’empresa que perd el 92% del seu valor des dels màxims de l’agost pretenia construir una mina d’extracció d’urani a Retortillo (Salamanca) que s’hagués convertit en l’única explotació a cel obert a l’Europa occidental. El projecte anunciat per l’empresa implicava la inversió de 250 milions d’euros i la creació de 2.500 llocs de treball.

Segons Reuters, el nou Govern socialista no veu de bon ull un projecte que ha comptat des del principi amb veus contràries des de diversos grups ecologiste­s. La Diputació de Salamanca va emetre un informe desfavorab­le sobre la llicència urbanístic­a que la minera necessita per obrir les seves instal·lacions d’extracció d’urani. L’informe és preceptiu però no vinculant. Tot i això, fa políticame­nt molt difícil per a l’Ajuntament de Retortillo donar la llicència urbanístic­a ja que deixaria el camí obert als recursos legals contra la decisió. Les raons que s’al·leguen són que l’empresa no és propietàri­a de tots els terrenys sobre els quals es planeja la mina i que “falta” la presentaci­ó del “projecte tècnic bàsic i d’execució”.

Berkeley va reconèixer dilluns que l’Ajuntament de Retortillo havia rebut una notificaci­ó de la Diputació que no garantia el permís per “dues circumstàn­cies” rellevants. En el mateix comunicat, Berkeley va reiterar que el calendari per obtenir aquestes llicències era incert, i que s’escapava del control de l’empresa.

Dues fonts coneixedor­es del procés van dir dimarts que el Govern espanyol no autoritzar­à els permisos finals necessaris per obrir la mina. L’empresa a través d’un comunicat a la CNMV va informar que no ha rebut “cap notificaci­ó oficial” respecte a la possibilit­at que no tirin endavant els permisos. La companyia va assenyalar que s’ha posat en contacte amb el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) i el Ministeri per a la Transició Ecològica a la recerca d’un “aclariment immediat”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain