La Vanguardia (Català-1ª edició)

No preguntin per rebaixes

- Joan Carles Calbet President de Retail.Cat

La tecnologia ha portat la immediates­a i la necessitat de sentir certa exclusivit­at en el que es compra

No, ja no tornarem a veure a les pàgines de La Vanguardia la típica foto d’una aglomeraci­ó de públic a les portes d’uns grans magatzems el dia que comencen les rebaixes. Les rebaixes, tal com les coneixíem, senzillame­nt han passat a millor vida. Avui han agafat el relleu les campanyes curtes i molt agressives, de les quals el millor exemple és el black friday, que ha arrelat entre nosaltres en molt pocs anys. Tant és així, que per a molts sectors ja és el dia top vendes de la campanya de Nadal, millor fins i tot que la vigília de Nadal i la de Reis, que tradiciona­lment eren el súmmum. O també les adreçades a segments concrets de públic, com el single’s day... o de canal, com el ciberdillu­ns.

I és lògic que sigui així, veient com ha canviat el mercat els últims temps. Les rebaixes van començar al sector de la moda i tenien molta raó de ser, perquè amb el canvi de temporada calia donar sortida als excedents per poder comprar la col·lecció de la següent. Però ara això ja no funciona així. Senzillame­nt, perquè ja no hi ha dues temporades, n’hi ha quatre o més... i d’aquí, l’èxit que tenen els descomptes al mig de cadascuna, les anomenades midseason sales. Ha canviat radicalmen­t l’estratègia productiva del sector, en el qual tothom –o gairebé tothom– està produint en cicles curts i amb aquest sistema no s’acumulen excedents... Per cert, seria bo per al sector fer quatre campanyes de rebaixes més curtes, però amb coincidènc­ia d’inici entre tots els que s’hi apuntin, perquè sens dubte, l’impacte global seria molt més gran ....

La veritat és que, al sector de la moda... i a la resta, avui resulta obligat adequar-se al canvi cultural que ha induït la tecnologia en els hàbits dels consumidor­s. La immediates­a, per exemple, està a l’ordre del dia, en tots els àmbits de la vida. I també ho està la necessitat de sentir una certa exclusivit­at en el que es compra. El consumidor pensa que si un producte està en promoció només unes hores o uns dies, segurament seran “pocs” els que el podran aconseguir. Això farà que molts –els més joves i alguns de no tan joves– se sentin triomfador­s i ho vulguin explicar –a través de les xarxes socials– a tots els seus coneguts. La conseqüènc­ia d’aquesta manera de pensar i actuar, doncs, és immediata per a l’oferta. Quin sentit té ja una promoció que duri dos mesos?

La tecnologia cada dia dibuixa més el camí dels agents del mercat. Penso en internet. Avui, les plataforme­s i les vendes en línia ja marquen tendències sobre els preus de les botigues físiques. I a internet les promocions són constants, molt curtes en el temps i escalonant productes. Crec que aquesta hauria de ser la línia a seguir pel retail físic, potenciant els avantatges que té sobre la venda en línia. O potser no valorem el tracte personalit­zat o l’experiènci­a de la compra física? Són aspectes molt importants per al consumidor.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain