La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’americana Alcoa tancarà dues de les tres plantes a Espanya

La multinacio­nal preveu acomiadar 686 empleats d’A Coruña i Avilés

-

La fabricant d’alumini al·lega dèficits estructura­ls productius, alts costos i la pressió de la Xina al mercat

El gegant mundial de l’alumini, Alcoa, tancarà dos dels tres centres de fabricació d’alumini que té a Espanya, amb la qual cosa preveu posar en marxa un acomiadame­nt col·lectiu de 686 treballado­rs. Les plantes afectades són les d’A Coruña, amb 369 empleats, i Avilés Astúries), que en té 317, segons xifres facilitade­s per la companyia. Sumant els llocs de treball indirectes, els afectats són uns 3.000, d’acord amb les estimacion­s dels sindicats. La multinacio­nal dels Estats Units manté la planta de San Ciprián (Lugo), on treballen unes 1.200 persones. La direcció va informar ahir de l’inici del procés de consultes amb els representa­nts de la plantilla, que té una durada de 30 dies. Després de conèixer la notícia, empleats de les dues factories van iniciar les primeres mobilitzac­ions en contra de la mesura bloquejant la sortida de camions.

Les dues plantes afectades són, segons va explicar Alcoa per mitjà d’un comunicat, les menys productive­s del grup a causa de “problemes estructura­ls intrínsecs”. L’empresa s’ha compromès a treballar per reduir l’impacte d’aquest procés i negociarà un pla social amb els treballado­rs. Ha afirmat que és “conscient” de la repercussi­ó humana i social d’aquest anunci, per la qual cosa “treballarà per arribar al millor dels acords per a les dues parts”. Els dos centres es troben afectats per problemes estructura­ls productius i tecnològic­s com “una menor capacitat de producció, una tecnologia menys eficient i costos fixos elevats”, units a factors externs de mercat, com la “sobrecapac­itat de producció de la Xina”, l’elevat preu de les matèries primeres i el cost de l’energia. Aquests elements han causat pèrdues significat­ives en aquestes plantes els últims dos anys, “que previsible­ment continuara­n en el futur”.

La direcció assegura que ha fet “esforços importants” en els últims anys per reduir costos en aquestes dues fàbriques i per mantenir l’ocupació, encara que sense èxit a causa d’una “tecnologia més antiga i menys eficient, economia d’escala i altres factors”. La capacitat de producció d’alumini primari global d’aquestes fàbriques és de 180.000 tones mètriques anuals. Les vendes a Espanya van arribar l’any passat als 3.303 milions de dòlars (2.861 milions d’euros), més d’un 28% del seu negoci a tot el món.

El president del comitè europeu d’Alcoa, José Luis Combarro, que ahir va participar en la reunió en què la direcció de la companyia va comunicar els tancaments, va assegurar que ell mateix li va dir al vicepresid­ent d’operacions de la multinacio­nal “a nivell mundial” que “les dues plantes podrien ser viables”. En aquesta reunió, va sostenir Combarro en declaracio­ns a Efe, el comitè europeu ja va transmetre a la companyia el seu “desacord” amb la decisió, a més de defensar-ne la viabilitat. Segons aquest representa­nt sindical, els arguments esgrimits per l’empresa són els alts costos de producció per “l’elevat preu de l’energia, ja que és –a Espanya– la més cara d’Europa” i això pesa com “una llosa” en les expectativ­es de futur de les fàbriques. També influeixen, va prosseguir, “l’alt preu de les matèries primeres” i la “menor eficàcia” d’aquestes fàbriques. El president del comitè del centre d’Avilés, Daniel Cuartas, va instar la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera a “buscar un comprador o nacionalit­zar les plantes”. Segons la seva opinió, aquest és “un problema que ha de solucionar l’Estat perquè Espanya es quedarà sense producció d’alumini primari i per tant haurà de comprar-lo fora”.

El Ministeri d’Indústria va expressar en un comunicat la seva “sorpresa i preocupaci­ó” perquè, “durant els contactes mantinguts els últims tres mesos, l’empresa no havia informat que podia adoptar una decisió en aquest sentit”. Aquest departamen­t ha sol·licitat a Alcoa “més informació per contribuir a buscar una solució a aquesta situació motivada per la falta d’inversions i problemes estructura­ls heretats des del 2014” i que “iniciï un procés de negociació per a la recerca d’alternativ­es amb l’objectiu de mantenir la capacitat productiva de les plantes”.

El president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, i el d’Astúries, Javier Fernández, tenen previst reunir-se divendres per analitzar la situació i buscar fórmules d’actuació conjunta.

 ?? CABALAR / EFE ?? Els treballado­rs van bloquejar ahir la sortida de camions en protesta per la mesura
CABALAR / EFE Els treballado­rs van bloquejar ahir la sortida de camions en protesta per la mesura

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain