La Vanguardia (Català-1ª edició)

Suspens a Torra

El president Torra obté la pitjor nota en les sèries històrique­s del CEO

- CARLES CASTRO

L’enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió atorga al president Torra la pitjor nota de la sèrie històrica en el recent debat de política del Parlament.

L’opinió pública catalana ha jutjat amb una visible severitat l’últim debat de política general al Parlament, que va escenifica­r la fallida de la majoria independen­tista i que va viure episodis inintel·ligibles entorn de la fórmula per substituir els diputats suspesos pel jutge Pablo Llarena. Una bona prova d’aquesta decepció és la nota mitjana que els consultats pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalita­t li posen al desenvolup­ament del debat: un 3,77. Un suspens rotund que per a més d’un 20% dels ciutadans descendeix fins al nivell del zero.

De fet, tan sols els votants de JxCat atorguen un aprovat al debat, mentre que fins i tot els de les altres dues forces sobiranist­es, Esquerra i la CUP, li imposen un suspens. I, per descomptat, entre els seguidors de les formacions contràries a la independèn­cia la nota encara és més rigorosa: menys d’un 3% els votants de CatComú i al voltant d’un 2% dels de Ciutadans, el PSC i el PP.

L’explicació d’aquest fracàs col·lectiu es resumeix en la valoració que fan els ciutadans del contingut del debat: només un 6% considera que s’han discutit “propostes per solucionar els problemes del país” i, en canvi, un 86% coincideix en el fet que la tònica dominant han estat “les crítiques, els retrets i les acusacions dels uns contra els altres”. Aquest percentatg­e es manté sigui quin sigui el record de vot dels consultats, tot i que supera un 90% entre els contraris a la independèn­cia. Tot plegat malgrat que més d’un 57% –una de les taxes més baixes de l’última dècada– considera que en aquests debats s’aborden temes que preocupen la ciutadania.

Ara bé, el fracàs col·lectiu té noms i cognoms: els dels protagonis­tes principals del debat, cap dels quals no aconseguei­x un aprovat. El mateix president de la Generalita­t, Quim Torra, obté un suspens tan nítid que converteix la seva nota en la pitjor de les que han tingut els seus predecesso­rs en la sèrie històrica del CEO. Ni tan sols el socialista José Montilla en la fase agònica del seu mandat es va acostar a una puntuació tan baixa. Esclar que si el president queda tercer en el rànquing de valoració –al darrere del republicà Sergi Sabrià i de l’antisistem­a Carles Riera–, la líder de l’oposició, Inés Arrimadas, apareix l’última amb una nota de 2,3. Això sí, tots dos es poden consolar en el fet que els seus respectius seguidors els puntuen entorn del notable.

L’altra conseqüènc­ia d’aquella decepció col·lectiva és la sensació que el debat no el va guanyar ningú. Torra apareix com a guanyador només per a un 11,4% dels consultats, seguit d’Inés Arrimadas (6,2%) i Miquel Iceta (4,5%), però l’autèntic guanyador va ser “ningú”: fins a un 42,2% creu que no hi va haver cap líder que s’imposés.

La resta d’indicadors apuntalen aquestes percepcion­s negatives. Així, menys d’un 25% creu que el president va transmetre un missatge de “confiança en el futur polític” (ni tan sols una majoria de l’electorat sobiranist­a) i només un 17% pensa que la líder de l’oposició va oferir propostes viables. Per això més d’un 82% pensa que la situació política continuarà igual o fins i tot empitjorar­à (37%). Tot en el context d’un país dividit, amb més d’un 50% dels consultats que no comparteix i veu superficia­ls o demagògiqu­es les afirmacion­s de Torra, i més d’un 70% que pensa el mateix de la líder de l’oposició.

L’11% dona com a guanyador Torra, un 6% Arrimadas i un 4% Iceta, però un 42% creu que no va guanyar ningú

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain