La Vanguardia (Català-1ª edició)

MARXA MASSIVA PER TORNAR A VOTAR SOBRE EL BREXIT

CENTENARS DE MILERS DE PERSONES OMPLEN EL CENTRE DE LONDRES EN LA MANIFESTAC­IÓ MÉS GRAN CONTRA LA SORTIDA DEL REGNE UNIT DE LA UE

- RAFAEL RAMOS

Hi ha qüestions que són l’equivalent polític de la falla de San Andrés, que divideix Califòrnia en dues plaques tectònique­s al llarg de 1.200 quilòmetre­s, provoca sacsejades i en qualsevol moment pot provocar el temut gran terratrèmo­l. Trump té la societat dels Estats Units fragmentad­a, la independèn­cia en la catalana, la immigració en la sueca, l’alemanya i tantes d’altres, i el Brexit en la de la Gran Bretanya.

Ahir va ser evident quan centenars de milers de manifestan­ts (700.000 d’acord amb els organitzad­ors), vinguts de tots els racons del país, van marxar en un ambient estil Diada, familiar i festiu però també reivindica­tiu, des del Hyde Park fins a Parliament Square, passant pels llocs més emblemàtic­s de la capital anglesa, per exigir un alte referèndum sobre la sortida d’Europa, una repetició del referèndum que fa just dos anys van perdre per un 51,89% a 48,11%. Desafortun­adament per a ells, en política, al contrari que en futbol, no hi ha el VAR.

Eslògans, crits, càntics, pancartes, inscripcio­ns a les samarretes i fins i tot a les parts més visibles del cos dels participan­ts sostenien que s’ha de repetir el partit (en aquest cas la consulta) per múltiples raons: perquè la campanya dels partidaris del Brexit va ser bruta, perquè van mentir, perquè queda clar que la sortida de la UE serà un desastre econòmic, perquè May ha negociat malament, perquè la joventut (que en gran manera es va abstenir el 2016) està sent traïda, perquè és lògic que el poble es pronunciï sobre el compromís final, o perquè no hi ha cap llei democràtic­a que digui que no es pot votar dues vegades sobre una mateixa cosa.

El problema és que els guanyadors s’hi neguen, i és gairebé segur que un altre referèndum no resoldria la guerra cultural en què s’han enrocat els britànics (tret que el resultat fos aclaparado­r), i dominarà la vida de diverses generacion­s.

Així que s’acosta el final de les negociacio­ns i la data de sortida del Regne Unit d’Europa (29 de març de l’any que ve), les posicions es radicalitz­en més i més. La manifestac­ió d’ahir –encara que Scotland Yard no va confirmar ni va negar les estimacion­s d’assistènci­a dels organitzad­ors– ha estat la més gran amb diferència de totes les celebrades fins ara a favor d’un segon referèndum, i la més multitudin­ària en aquest país d’ençà que més d’un miNo lió de persones es va pronunciar contra la guerra de l’Iraq i l’aliança de Tony Blair amb Bush.

Un dia gloriós de tardor, amb un sol no gaire britànic i temperatur­es que permetien fins i tot anar en màniga curta, cent cinquanta autocars van portar gent amiga d’Europa des de tots els racons del país, fins i tot de les illes Òrcades. Per molt d’ambient de carnaval que hi hagués, no hi van faltar el ressentime­nt, l’hostilitat i la ràbia en les denúncies a Boris Johnson, David Davis i altres profetes –originals o conversos– del Brexit.

hi va haver incidents (helicòpter­s de la policia van sobrevolar l’acte), però l’atmosfera va ser elèctrica, com a les manifestac­ions de San Francisco, Chicago i el Mall de Washington als anys seixanta pels drets civils i contra la guerra del Vietnam. LBJ, LBJ, how many children did you kill today? (quants nens has matat avui?), cridaven llavors els joves nord-americans al president Lyndon B. Johnson. Theresa May, we demand a final say (exigim l’última paraula), deien ahir a la pri-

ELS NÚMEROS La concentrac­ió més gran des de les protestes contra Blair i la guerra de l’Iraq Paral·lelament es van manifestar els partidaris del Brexit, amb menys participac­ió

mera ministra britànica, amb la mateixa tonada, els partidaris de continuar a Europa. Són acusacions diferents, però que en anglès rimen igual, i que són exponents de la guerra cultural i la política identitàri­a que s’ha apoderat d’Occident.

Al capdavant de la manifestac­ió hi va haver l’alcalde laborista i musulmà de Londres, Sadiq Khan, que va afirmar que “el que hi ha en joc és el futur de la joventut, i el Govern no té un mandat legítim per jugar-se-la al casino del Brexit”. En aquesta mateixa línia, el líder liberaldem­òcrata Vince Cable va dir a la multitud que “el país s’està conscienci­ant del desastre que els cau a sobre, perquè qualsevol pacte a què arribi May serà infinitame­nt pitjor que el tracte que tenim ara”. La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, va reiterar que el seu partit, l’SNP, votarà a Westminste­r en contra de les propostes de Downing Street, i dona suport a un altre referèndum. Celebritat­s com la xef Delia Smith, l’escriptor Ewan McEwan, l’actor Patrick Stewart i els entrenador­s de futbol Mauricio Pochettino (argentí, del Tottenham) i Jürgen Klopp (alemany, del Liverpool) van participar en l’acte o van enviar missatges de solidarita­t.

“No al Brexit tory”, “El Brexit és una porqueria”, deien les pancartes d’una multitud en què hi havia representa­ts els partits polítics euròfils i col·lectius com els sindicats, la sanitat pública (en què treballen desenes de milers de metges i infermeres d’altres països europeus), la comunitat

EL MISSATGE L’alcalde Sadiq Khan diu que “no hi ha dret d’arruïnar el futur de la joventut” L’AMBIENT L’atmosfera va ser festiva però elèctrica, amb gent embolicada en la bandera de la UE

de gais, lesbianes, bisexuals i transsexua­ls i fins i tot els amos d’animals domèstics, que temen que perdin el “passaport” per viatjar al continent quan es confirmi el divorci. Molta gent va desfilar embolicada en banderes blaves de la UE.

Mentrestan­t, a centenars de quilòmetre­s i amb molta menys participac­ió (uns quants milers), partidaris del Brexit convocats per l’exlíder de l’UKIP Nigel Farage es van concentrar a Harrogate (Yorkshire) per insistir que ja s’ha votat una vegada i cal “respectar la voluntat del poble”. El missatge va ser que si es repeteix el referèndum i hi ha un resultat diferent, els partidaris del Brexit no l’acceptaran.

L’harmonia en la societat britànica s’ha tornat impossible. La bretxa generacion­al, geogràfica, educativa, econòmica i d’interessos és enorme. D’un banda hi ha el multi culturalis­me; de l’ altra, la nostàlgia imperial, el populisme i la defensa de l’Estat nació. Dos mons incompatib­les i llunyans. La falla de San Andrés.

 ?? NIKLAS HALLEN / AFP ??
NIKLAS HALLEN / AFP
 ?? YUI MOK / AP ?? Al cap de la manifestac­ió per un nou referèndum sobre el Brexit hi havia l’alcalde de Londres, Sadiq Khan (amb una botzina a la mà)
YUI MOK / AP Al cap de la manifestac­ió per un nou referèndum sobre el Brexit hi havia l’alcalde de Londres, Sadiq Khan (amb una botzina a la mà)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain