La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pablo Iglesias parlarà amb Puigdemont i Urkullu sobre el pressupost

El líder de Podem es veurà demà amb el lehendakar­i a Vitòria i trucarà a Waterloo

- PEDRO VALLÍN Madrid

El líder de Podem, Pablo Iglesias, contactarà amb l’expresiden­t Carles Puigdemont i el lehendakar­i Iñigo Urkullu en la seva ronda per aconseguir els suports per aprovar els pressupost­os de l’Estat.

El dirigent lila va debatre sobre la crisi catalana amb els exconselle­rs a la presó i va saludar Artadi

El líder de Podem, Pablo Iglesias, té previst parlar les pròximes hores amb l’expresiden­t de la Generalita­t Carles Puigdemont i es reunirà demà a Vitòria amb el lehendakar­i, Iñigo Urkullu, dins la seva ronda de contactes per analitzar l’actualitat i explorar els humors polítics en el compromís pressupost­ari en què es dirimeix la durada de la legislatur­a.

Després de la seva reunió a la presó divendres amb el líder d’ERC, Oriol Junqueras, Iglesias va aprofitar la seva estada a Lledoners per veure’s amb la resta de reus del procés, singularme­nt els exconselle­rs de Presidènci­a, Jordi Turull; Interior, Joaquim Forn, i Territori, Josep Rull, com també l’expresiden­t de l’ANC Jordi Sànchez. La trobada, però, va anar més enllà d’una simple salutació de cortesia, i Iglesias va tenir temps d’analitzar la situació política amb els polítics de Junts per Catalunya (JxCat), la formació de Puigdemont, amb un cert deteniment. I fins i tot l’actual consellera de presidènci­a, Elsa Artadi, es va presentar a la presó i va saludar el líder de la formació morada.

Tot i que no ha transcendi­t el contingut de les converses, Iglesias va sortir de la reunió satisfet per la coincidènc­ia en el diagnòstic polític de la situació amb els encausats pel jutge del Suprem Pablo Llarena –evidentmen­t, no tan coincident respecte a les receptes–, tant d’ERC com de JxCat (encara que la proximitat en els desafiamen­ts econòmics i socials del país fos molt més evident amb els republican­s). Aquesta aproximaci­ó política també explica que el secretari general de Podem manifestés altre cop i amb èmfasi, minuts després de la trobada a Lledoners, el seu rotund rebuig de la presó preventiva dictada contra tots ells pel magistrat del Suprem.

Malgrat que el motiu de la visita, tant a Junqueras com a la resta d’empresonat­s, no era la negociació pressupost­ària –de fet, Iglesias va comminar abans-d’ahir el Govern socialista a portar la batuta de la consecució dels suports necessaris–, els termes de la reunió d’Iglesias amb els exconselle­rs, segons fonts coneixedor­es de la reunió, ratifiquen l’estratègia mantinguda les últimes setmanes pel grup del PDECat al Congrés dels Diputats. El seu portaveu, Carles Campuzano, ha anat reiterant la disposició del seu grup a asseure’s a negociar sempre que des de l’Executiu espanyol es despleguin gestos polítics de normalitza­ció del conflicte polític català que tendeixin a corregir l’anomalia democràtic­a i l’excepciona­litat política de l’actual situació, amb polítics a la presó o a l’estranger.

Campuzano no ha estat mai tan específic respecte a aquests gestos com ho havia estat l’última setmana Esquerra Republican­a de Catalunya. De fet, al PDECat hi ha el convencime­nt, ja des del canvi de Govern, que com més es pressioni públicamen­t l’Executiu en defensa de determinad­es mesures respecte a la judicialit­zació del conflicte català i la situació dels presos, més s’estreny el marge de maniobra real de la Moncloa i més irresolubl­e es torna la tessitura dels processats.

Això és el que donava a entendre divendres el portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, quan, sortint de Lledoners, admetia que el president Pedro Sánchez potser “està avaluant els pros i els contres” de recórrer a l’estatut de la Fiscalia per rectificar la qualificac­ió de delictes que pesen sobre els polítics catalans, avaluant si aquest moviment tindria més perjudicis que beneficis i obrint la porta a l’argument esgrimit hores abans per Iglesias, que advertia que donar instruccio­ns directes a la Fiscalia podria ser “contraprod­uent” per als encausats mateixos.

De tot plegat Iglesias en parlarà amb Carles Puigdemont les pròximes hores, mentre prepara la seva visita a Euskadi, el principal motiu de la qual és la seva trobada amb els treballado­rs de Construcci­ones Navales del Norte, societat propietàri­a de La Naval de Sestao. El futur de gairebé 2.000 famílies penja d’un fil i reclamen una taula conjunta amb els governs central i basc per abordar la situació de la drassana.

La visita a La Naval de Sestao propiciarà la cita posterior entre Pablo Iglesias i el lehendakar­i Urkullu, per a la qual el líder de Podem es desplaçarà de Bilbao a Vitòria. Sobre la taula hi ha la situació política, els pressupost­os generals de l’Estat (que, en darrer terme, negociarà el grup parlamenta­ri basc al Congrés dels Diputats, com va informar el seu portaveu Aitor Esteban), la situació de Catalunya, les transferèn­cies pendents a Euskadi i també els comptes del País Basc.

L’aprovació dels pressupost­os bascos el PNB la negocia amb els grups del Parlament basc, però s’ha complicat després del canvi de govern a Madrid, que tanca la porta a qualsevol pacte amb el Partit Popular que presideix l’exministre de Sanitat Alfonso Alonso. El PNB disposa de 28 escons dels 75 de què consta la Cambra de Vitòria, és a dir, deu diputats per sota de la majoria absoluta. EH Bildu en té 18; Podem, 11, i el PP i PSE-PSOE, 9 cadascun.

 ?? KOEN VAN WEEL / EFE / ARXIU ?? Carles Puigdemont durant una xerrada a la Universita­t d’Amsterdam el 3 d’octubre
KOEN VAN WEEL / EFE / ARXIU Carles Puigdemont durant una xerrada a la Universita­t d’Amsterdam el 3 d’octubre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain