La Vanguardia (Català-1ª edició)

Núria Raja

Núria Raja, propietàri­a de Raima, ha creat a Barcelona la papereria més gran d’Europa

- AINTZANE GASTESI Barcelona

FUNDADORA DEL GRUP RAIMA

Han calgut dos anys de treball i dos milions d’euros d’inversió perquè la nova papereria Raima, la més gran d’Europa, obri les portes al barri Gòtic de Barcelona, una veritable aposta pel món del paper en plena era digital.

En plena era digital, la papereria Raima multiplica la seva aposta pel paper en les seves múltiples formes, dissenys i derivats. Després de dos llargs anys d’obres i una profunda reforma en què els seus propietari­s han invertit més de dos milions d’euros, la llibreria del carrer Condal de Barcelona ha passat de ser un establimen­t pintoresc del Barri Gòtic a convertir-se en una nova botiga experiènci­a de 1.400 metres quadrats en cinc plantes que té poc a envejar a les flag-ship

store d’empreses multinacio­nals. Els propietari­s preveuen que el nou establimen­t impulsi les vendes del negoci entre un 30% i un 40% més.

“Quan després de set anys vam aconseguir els permisos municipals per ampliar la botiga i ens tocava renegociar el lloguer, vam haver de prendre una decisió i vam optar per apostar fort”, explica Núria Raja, propietàri­a de Raima amb el seu marit, Jaume Muntané. L’aposta va ser gran: es van hipotecar per comprar la finca –amb data del segle XVIII sobre un edifici original de 1513– i van emprendre una obra faraònica per treure tot el partit a l’edifici. Per al projecte es van posar en mans de l’estudi de Jorge Vidal, especialit­zat en centres culturals, per ampliar, recuperar i transforma­r l’espai. El resultat és la que Raja assegura que és “la papereria més gran d’Europa”.

Als tres nivells originals se’n van afegir dos més i es va habilitar una terrassa. També s’hi van instal·lar escales mecàniques i ascensor per facilitar la mobilitat entre plantes. Les noves dimensions han permès a Raima organitzar les seves seccions per plantes i exposar les seves més de 30.000 referèncie­s –entre aquestes més de 3.000 papers diferents– en un recorregut pràctic i de gran riquesa visual.

A la botiga hi treballen un total de 18 persones, que segons Raja “són un dels nostres capitals més importants, perquè no és fàcil dominar tants productes i donar servei a clients molt especialit­zats”.

Malgrat l’esforç i la inversió, Núria Raja té clar que els productes de Raima no són de consum massiu. “El nostre client ve a buscar objectes i estris que no troba enlloc més; el nostre motor no és vendre a dojo sinó satisfer clients exigents o que en un moment necessiten una cosa especial”, assegura la propietàri­a.

Núria Raja i Jaume Muntané van comprar el traspàs de la papereria del carrer Comtal el 1986. Més tard van obrir La Carpeta i una segona botiga Raima i el 2000 van adquirir la llibreria Konema, i van formar un petit grup molt especialit­zat que factura uns tres milions d’euros i té un total de 40 treballado­rs. Ara, el seu fill Nil Muntané, de 30 anys, s’ha incorporat al negoci i es prepara per agafar les regnes en el futur. “De moment m’he estat formant a l’estranger per aportar visions noves al negoci”, assegura Muntané, que coordina les quatre botigues de la família.

El nou establimen­t també incorpora algunes de les noves tendències que ha portat de les seves experiènci­es en països com Austràlia o els EUA, com un espai a l’àtic de l’edifici obert per a artistes i per promoure actes culturals. “Perdem metres d’exposició, però obrim un espai per a la vida cultural de la ciutat, que cada vegada té menys punts de trobada”, assegura Nil Muntané.

Una de les obsessions de Núria Raja és reivindica­r el valor del comerç local de Barcelona. “Creiem que el projecte de Raima només és possible en una ciutat com Barcelona; per això continuem apostant per ser en ple centre”. Tot i que el gruix de la seva clientela és local, cada vegada noten més l’afluència de clients de fora, atrets per la seva nova i impactant posada en escena.

La llibreria pintoresca del carrer Condal ara és una botiga experiènci­a de 1.400 metres i cinc plantes

GRUP RAIMA FUNDAT EL 1986 PER NÚRIA RAJA QUATRE BOTIGUES: DUES RAIMA, KONEMA I LA CARPETA FACTURACIÓ: 3 MILIONS PERSONAL: 40 TREBALLADO­RS

 ??  ??
 ?? XAVIER CERVERA ?? Núria Raja es fa la foto amb el seu fill, Nil Muntané, en la renovada Raima
XAVIER CERVERA Núria Raja es fa la foto amb el seu fill, Nil Muntané, en la renovada Raima

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain