La Vanguardia (Català-1ª edició)

El periodisme no ho explica tot

- Màrius Carol DIRECTOR

EL periodisme no pot explicar-ho tot, encara que ho intenta. Tot i això, hi ha notícies que causen la perplexita­t del periodista, de vegades per falta de coneixemen­ts de l’informador, però en casos puntuals perquè la realitat resulta indesxifra­ble. Divendres, el Tribunal Suprem va prendre una decisió sense precedents replanteja­nt-se el contingut de la sentència feta pública el dia anterior, segons la qual els bancs i no els seus clients s’havien de fer càrrec dels impostos de les hipoteques contractad­es. La sentència no s’ha suspès, però està al congelador. No es resoldrà cap recurs sobre la qüestió fins que el ple del Suprem revisi la decisió.

Les entitats de defensa dels consumidor­s han passat d’aplaudir la sentència a xiular-ne la paralitzac­ió en menys de 24 hores. Les expression­s dels seus responsabl­es van ser molt dures, algunes difícilmen­t reproduïbl­es. Els bancs van registrar caigudes espectacul­ars a la borsa després de saberse la resolució i es van recuperar moderadame­nt l’endemà en comprovar la rectificac­ió. La decisió comportava una enorme repercussi­ó social i econòmica. Per a una hipoteca mitjana de 400.000 euros, l’import de l’impost ascendeix a 6.000 (1,5%) en el cas de Catalunya. El percentatg­e varia segons les comunitats, que són les que ingressen els diners.

El Govern de Sánchez se n’ha mantingut al marge argüint que l’havia d’estudiar amb calma, si bé li estranyava el veredicte, perquè contradeia una sentència anterior. Però, en qualsevol cas, el Tribunal Suprem no sortirà ben parat d’aquest embolic, que alguns qualifique­n d’escàndol, ja que no s’havia produït mai un canvi de criteri en unes hores. Més que acudir al periodisme per entendre-ho, caldria rellegir Maquiavel per trobar-hi una explicació: “Quan es tracta de la pàtria, cal oblidarse de la justícia o la injustícia, de la pietat o la crueltat, de la lloança o l’oprobi; el primer és salvarla amb glòria o imaginació”.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain