La Vanguardia (Català-1ª edició)

La CUP no negociarà

- ÀLEX TORT Barcelona

Els independen­tistes de la CUP no pensen negociar els pressupost­os amb Torra.

La CUP ni s’asseurà a la taula per negociar uns pressupost­s amb el Govern. Repudia el lideratge i el Govern de Quim Torra i s’escarrassa­rà a “no consolidar-lo”. Tenint en compte que el primer semestre d’enguany ja havien anunciat que passaven a fer plena oposició i que seria “dificilíss­im, per no dir impossible,” aprovar uns comptes de Torra, la decisió d’ahir de la CUP entrava dins dels marges.

Els anticapita­listes es van reunir ahir en un consell polític extraordin­ari a Palamós per redefinir la seva estratègia. La trobada es va plantejar un cop constatade­s les desavinenc­es entre JxCat i ERC arran dels diputats suspesos pel Tribunal Suprem. Lluc Salellas, portaveu del secretaria­t nacional, va confirmar el cop de porta a Torra i va explicar que “la línia que ha agafat aquest Govern no es correspon amb el mandat de l’1-O” i va considerar que els dos socis a l’Executiu de la Generalita­t han renunciat a fer efectiva la república catalana i a un nou embat amb l’Estat per aconseguir-ho.

A més, el dirigent cupaire va constatar que “no té cap sentit negociar els pressupost­os quan el Govern, JxCat i ERC “estan buscant altres aliances i estratègie­s ara mateix dintre del Parlament”.

La veritat és que l’Executiu de Torra està encaminant les seves relacions cap a l’entorn dels comuns, que amb els seu vuit diputats són bàsics ara per aprovar iniciative­s al Parlament, però sobretot per tractar els números. Però també cap al PSC, especialme­nt pel que fa a Esquerra. De fet, fonts del Govern assegurave­n ahir que

Salellas argumenta que “no té cap sentit” asseure’s amb un Govern que “està buscant altres aliances”

el posicionam­ent de la CUP no altera els plans, que no havia sorprès i que “fa dies” que treballen per “aconseguir altre suports”.

Queda per veure com es traduirà aquest “no consolidar” Torra. Entre les propostes estudiades ahir al consell polític hi ha la de deixar els escons buits al Parlament. Però Salellas només va avançar que emetran vots negatius, no només quan es portin a la Cambra els pressupost­os, sinó també en totes aquelles iniciative­s de JxCat i ERC de “caràcter autonomist­a”. La CUP va afirmar que traslladar­à la seva acció del Parlament al carrer i que posarà en marxa una estratègia per “reforçar la mobilitzac­ió popular”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain