La Vanguardia (Català-1ª edició)

Salvini reforça la frontera francesa per evitar la devolució de migrants

-

El ministre de l’Interior italià i líder de l’extrema dreta, Matteo Salvini, va ordenar ahir reforçar amb nous efectius la frontera nord per impedir que des de França puguin repetir-se episodis de devolució unilateral de migrants, com els d’aquesta setmana a Clavière. Un procedimen­t que, tanmateix, la policia francesa va qualificar d’habitual.

“L’enèsim abús d’autoritat francès tindrà conseqüènc­ies: hem enviat cotxes patrulla a Clavière per controlar i guardar el pas fronterer”, va publicar Salvini a les xarxes socials.

L’anunci venia acompanyat de fotos on es veien policies italians muntant guàrdia al lloc on divendres un vehicle de la policia francesa va deixar tres migrants, a una vintena de metres ja dins del territori italià. Salvini també va difondre un vídeo que havia gravat un veí de Clavière del moment en què els gendarmes deixaven els migrants, i l’acompanyav­a amb música per donar-hi dramatisme. “Sense explicacio­ns completes i convincent­s, això és una provocació i un acte hostil”, havia dit Salvini com a presentaci­ó del vídeo.

La prefectura dels Alts Alps justificav­a que es tracta d’un procedimen­t habitual i “acordat entre la policia francesa i italiana”. Les tres persones retornades havien estat rebutjades en territori francès pel fet de no tenir els papers en regla quan van passar pel punt de control de Montgenève, a 500 metres de la frontera. I les autoritats havi- en estat informades que es feia aquesta devolució.

Salvini va rebutjar aquestes explicacio­ns. Va dir que no hi ha cap acord bilateral escrit que permeti aquest tipus d’operacions. “Si el president Macron parla de pràctica habitual, és l’anterior Govern italià qui ha de respondre. Ara els temps han canviat i no acceptarem més persones sense que la nostra policia hi sigui present”, advertia.

La picabarall­a arriba després que a començamen­ts de setmana, una altra patrulla francesa deixés uns migrants al bosc en territori italià. Llavors Macron va admetre que va ser un error, ja que els gendarmes no coneixien bé la regió i va criticar que Salvini fes d’aquesta qüestió una instrument­alització política.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain